Ohjelmaan voi tutustua juhlavuoden sivustolla osoitteessa: suomifinland100.fi

Suomen juhlavuosi 2017 avaa todellisen tapahtumien aarreaitan. Tutustu mielenkiintoisiin kokonaisuuksiin painikkeella Hankkeet. Hankkeiden tuottamia tapahtumia löydät puolestaan Hae kalenterista -osiosta. Kalenteri täydentyy jatkuvasti.

Tapahtumatiedot ovat hankkeiden ilmoittamia, eikä Suomi 100 -sihteeristö vastaa niiden oikeellisuudesta.

Etelä-Savon kuntien juhlavuoden ohjelmaa:

Sivuston oikeassa reunassa olevien tunnisteiden (KATEGORIAT) alta löydät myös juhlavuoden ohjelmaan liittyviä kirjoituksia (mm. kuntien ohjelmasisällöistä).

 

Joitain esimerkkejä  Etelä-Savon Suomi 100 -ohjelmahankkeista:

Runolaulupäivä

Suomessa ja Vienan Karjalassa järjestetään runolaulupäivä kaikissa niissä kunnissa, joista Elias Lönnrot on saanut runoaineistoa Kalevalaan. Päivä sisältää runolaulukonsertteja ja työpajoja koululaisille ja yleisölle ja avaa näin ovia suomalaisen kulttuurin juuriin. Päivästä tehdään myös radio- ja tv-ohjelmia.

Mytologisen runolaulun juuret ulottuvat jopa kahden tuhannen vuoden päähän. Kalevala perustuu laulettuun eeppiseen runolauluun ja sillä on ollut ratkaiseva merkitys suomalaisen kulttuuri-identiteetin synnylle.

Runolaulun kulta-aika oli 1800-luvulla. Tuolloin sillä oli hyvin laaja yhteiskunnallinen merkitys sen tuottamien esteettisten nautintojen lisäksi. Runolaulu yhdessä muun suullisen perinteen kanssa oli aikansa arkisto, media, koululaitos ja kirjasto. Myös eettiset arvot saatiin suullisen perinteen kautta. Runolaulu on yhä edelleen osa elävää perinnettä.

Runolaulupäivä 25.4.2017

www.juminkeko.fi

 

Maisemakuvia Suomesta

Rantasalmen puhallinorkesteri järjestää Maisemakuvia Suomesta -konsertin. Konsertin ohjelmisto koostuu Anssi Tikanmäen Maisemakuvia Suomesta -levyn kappaleista sekä sarjan jatko-osista Tuntematon maa ja H20.fi. Konsertin teoksia kuvittavat rantasalmelaisen Sampo Luukkaisen teemamaisemavalokuvat.

www.tornis.net

 

Lähellä on enemmän

Savonlinnan Seudun Kolomonen ry juhlii 10-vuotisjuhlavuottaan ja järjestää Suomi 100-tapahtumana valtakunnalliset kohtaamispaikkapäivät teemalla Lähellä on enemmän.

Kaksipäiväisessä kokonaisuudessa kohtaavat Suomen eri kohtaamispaikkojen sekä paikallisten yhdistysten ja yhteisjärjestöjen edustajat, vapaaehtoistyöntekijät ja -koordinaattorit.

Tapahtumassa verkostoidutaan valtakunnallisesti ja kehitetään yhdistysten ja vapaaehtoistoimijoiden yhteistyötä ja työskennellään kulttuuri-, liikunta-. ympäristö- ja hyvinvointiaiheisissa työpajoissa.  Asiantuntijaluentojen kautta perehdytään muun muassa suomalaisen vapaaehtoistyön historiaan ja nykytilaan.

4.-5.5.2017, Punkaharju, Lusto

www.kolomonen.net

 

X Savonlinnan Mestarilaulajat -lasten ja nuorten laulukilpailu

X Savonlinnan Mestarilaulajat on lapsille ja nuorille suunnattu akustinen laulukilpailu, joka antaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden esittää harjoittelemansa laulut yleisön edessä ja saada esiintymiskokemusta.

Tavoitteena on kannustaa lapsia ja nuoria terveeseen, kantavaan äänenkäyttöön. Kilpailun suojelijoina ovat Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti ja oopperalaulaja Chieko Okabe-Silvasti.

Ilmoittautuminen tallenteilla 1.11.2016-13.1.2017. Semifinaali la 1.4.2017 klo 10 Linnalassa Finaali la 15.7.2017 klo 12 Savonlinnan seurakuntakeskuksessa

www.savonlinnanmestarilaulajat.fi

 

Sulle salaisuuden kertoa mä voisin – suomalaista elokuvamusiikkia

Sulle salaisuuden kertoa mä voisin -konserttikokonaisuus sisältää tuoreita Vellu Halkosalmen jazzsovituksia suomalaisista elokuvamusiikin klassikoista. Ohjelmistosta löytyy sekä vanhoja hittejä että unohdettuja sävelmiä eilispäivän suosikkielokuvista kuten Katariina ja Munkkiniemen kreivi, Käpy selän alla ja Pekka Puupää kesälaitumilla. Halkosalmi tunnetaan useista eri produktioista säveltäjänä, sovittajana, muusikkona, kapellimestarina ja tuottajana. Hän toimii itse kokonaisuuden kapellimestarina. Solistina laulaa sävykkäästä äänestään tunnettu jazzlaulajatar Johanna Iivanainen.

Savonlinnan Orkesterin ja Savonlinna Big Bandin Big Bang Big Band! -konsertti jatkaa orkesterien jo monivuotista yhteistyötä. Kotimainen teema juhlistaa Suomen itsenäisyyden juhlavuotta, ja konsertti toimii samalla Suomi 100 -juhlavuoden avauksena Savonlinnassa.

savonlinnanorkesteri.fi/konsertti/big-bang-big-band-2

 

Saimaalla tehty -kirja

Saimaalla tehty -kirja on katsaus saimaalaiseen osaamiseen, käsityötaitoon ja ihmisiin osaamisen takana. Saimaan rannoilta löytyy paljon ainutlaatuista osaamista, mielenkiintoisia persoonia ja suurta intohimoa omaan tekemiseen. Saimaalla tehty -kirja kertoo ihmisten ja osaamisen tarinoita nitoen ne Saimaan järviluontoon. Kirja ilmestyy syksyllä 2017.

www.parastasaimaalla.fi/saimaalla-tehty-suurella-sydamella-ja-taitavilla-kasilla

 

Suhteessa metsään

Metsän merkitys historiassamme, arjessamme ja osana identiteettiämme on keskeinen. Suomen Metsämuseo Lusto nostaa itsenäisyyden juhlavuonna esille elävän, kehittyvän ja moniarvoisen metsäsuhteen ja haastaa kaikki suomalaiset pohtimaan ja vahvistamaan omaa suhdettaan metsään.

Millainen on sinun metsäsuhteesi ja miten se voi? Millaisia merkityksiä metsillä ja metsäkulttuurilla sinulle on? Millaisia kertomuksia meistä ja metsistä haluamme jättää jälkipolville?

Osallistu Suhteessa metsään -kampanjaan ottamalla Metsä-selfie eli Metsie, joka tallennetaan museon kokoelmiin ja julkaistaan avoimena datana verkossa kaikkien käytettäviksi, käy Metsäsuhdeklinikalla puhumassa metsäsuhteesi tilasta ja pohtimassa, miten toimiva metsäsuhde voi lisätä hyvinvointiasi sekä inspiroidu erilaisista metsäsuhteista Luston näyttelyissä ja tapahtumissa.

www.lusto.fi

 

Suomi 100 vuotta ja Soudut 50 vuotta

Suomen luonto ja puuveneet yhdistyvät Sulkavan Suursouduissa jo 50. kerran. Itä-Suomen lahja Suomen urheilukulttuurille on voimissaan ja kerää jälleen ainutlaatuiseen tapahtumaan tuhansia soutajia.

Pienveneiden ja kirkkoveneiden lisäksi tapahtumassa soudetaan erikoisveneillä sekä melotaan kanooteilla ja kajakeilla. Pääpaino on kuitenkin perinteisissä puuvenesouduissa.

Neljän päivä aikana soudetaan Partalansaaren ympäri kilpaa tai osallistutaan kaksi päiväiseen retkisoutuun, jossa matka taitetaan soutaen tai meloen.

Sulkavan Suursoudut on vahva brändi ja tapahtuman merkitys Sulkavalle ja sen lähialueelle niin taloudellisesti kuin vetovoimatekijänäkin on huomattava.

www.suursoudut.fi

 

Soul-Suomi -kiertue

Soulmiehet Sami Saari, Niko Ahvonen ja Jussu Pöyhönen juhlistavat sata vuotta täyttävää Suomea toteuttamalla keväällä 2017 laajan kiertueen, jossa nostetaan esiin suomi-soulin kovimmat hitit.

Jokaisella konserttipaikkakunnalla nähdään soulmiesten rinnalla huippuluokan vierailija, kuten Johanna Försti, Osmo Ikonen, Marjo Leinonen, Sakari Kuosmanen, Tuomo Prättälä, Harri Saksala ja Brädi.

Kahdentoista konsertin Soul-Suomi juhlakiertue alkaa Jyväskylän Paviljongista ja päättyy Turun Logomoon. Muut esiintymispaikat ovat Pori, Mikkeli, Hämeenlinna, Savonlinna, Joensuu, Helsinki, Tampere, Kuopio, Oulu ja Lahti.

Kiertue 17.2.-22.4.

 

Linnanjuhlat Hirvensalmella

Hirvensalmen Satulinnassa juhlitaan 100-vuotiasta Suomea ja vieraiksi on kutsuttu kaikki pienet 0-6-vuotiaat hirvensalmelaiset lapset. Tilaisuudessa on linnan glamouria, cocktailpaloja ja elävää musiikkia, aivan kuten oikeissakin itsenäisyyspäivän linnanjuhlissa.

Mukana juhlia toteuttamassa ovat MLL Hirvensalmen yhdistys, Hirvensalmen palokuntanaiset, Lions club Hirvensalmi, Hirvensalmen seurakunta sekä Hirvensalmen kunnan varhaiskasvatus.

24.11.2017, Hirvensalmi

 

Maisemakuvia Suomesta

Rantasalmen puhallinorkesteri järjestää Maisemakuvia Suomesta -konsertin maaliskuussa 2017. Soitamme Anssi Tikanmäen Maisemakuvia Suomesta -levyn kappaleet sekä teoksia sarjan jatko-osista Tuntematon maa ja H20.fi. Konsertin teoksia kuvittavat rantasalmelaisen Sampo Luukkaisen teemamaisemavalokuvat.

 

Yhteispuhallus turuilla ja toreilla 

Suomalaista puhallinmusiikkia tarjoillaan toreilla ja turuilla ilmaiseksi Valtakunnallisen puhallinmusiikin päivän hengessä lauantaina 6.5.2017. Konserttipaikkakuntia ovat Varkaus, Rantasalmi, Juva, Puumala ja Mikkeli ja esiintyjinä alueen puhallinorkesterit yhdessä.

Pääjärjestäjä: Rantasalmen puhallinorkesteriyhdistys

 

Suomi 100 – Alkusoittofanfaari

Suomi 100 – Alkusoittofanfaari juhlistaa Suomen itsenäisyyden juhlavuotta Rantasalmen puhallinorkesteriyhdistyksen tapahtumissa vuoden 2017 aikana. Rantasalmelaisen Janne Ikosen sävellys tulee vuoden aikana yleisölle tutuksi ja esitykset huipentuvat Rantasalmen kunnan järjestämään juhlaan 6.12.2017.

 

Ladot Suomea rakentamassa -kyläkierros

Ladot tarjoavat vielä tänäkin päivänä elävän esimerkin kulttuurimaisemasta. Aikanaan latojen varaan rakentui niin teollisuuden, maatalouden kuin muidenkin elinkeinojen tarvitseman hevoskuljetuksen verkosto. Nykyään ladot tarjoavat hyvät tilat esimerkiksi erilaisille tilaisuuksille.

Jokaisessa kyläkierros-tapahtumassa käydään läpi kyseisen kylän historiaa, nykypäivää ja erityispiirteitä alustusten ja keskustelujen pohjalta. Alustajina on niin paikallisia kuin kauempaakin tulevia asiantuntijoita. Kierroksilla nostetaan esiin kylien elinvoimaisuutta ja tuetaan kyläläisten yhteenkuuluvuuden tunnetta. Samalla tulee tutuksi pala kylien historiaa ja nykyisyyttä. Tulevaisuutta unohtamatta.

20.5.2017, yleisötilaisuus Alhon kotimuseo, Luhtasen kylän Miekankoski 18.6.2017, yleisötilaisuus Toivolan kylä ja Mikkasen ladot Loput tilaisuudet syksyllä 2017

Pääjärjestäjä: Mäntyharjun kunta/Mäntyharjun kansalaisopisto.

 

Aino Ackté -kansalaisooppera

Ilkka Kuusiston säveltämä koko illan ooppera saa kantaesityksensä Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi. Alun perin Suomen Kansallisoopperan 100-vuotisjuhliinsa tilaama teos on jäänyt toistaiseksi esittämättä, mutta nyt tilanne korjataan. Savonlinnan seudun kulttuurialan toimijat yhdistävät voimansa ja tekevät kulttuuriteon tuomalla Aino Ackté -oopperan näyttämölle talvikaudella oopperajuhlakaupungissa.

Aino Ackté -ooppera on muotokuva naisesta, äidistä, oopperalaulajasta, ja ennen kaikkea tinkimättömästä taiteilijasta ja taiteen suurnaisesta, joka saavutti kansainvälisen menestyksen ja loi Savonlinnan Oopperajuhlat. Aino Ackté halusi tuoda oopperan lähemmäksi kansaa ja teos alueen yhteisenä suurponnistuksena toteuttaa Ainon toivomusta mitä parhaimmalla tavalla.

Kokonaisteoksen tukipilarit ovat ammattilaisten käsissä ja alueen suuri harrastajajoukko saa ainutlaatuisen kokemuksen taiteellisesta prosessista ammattilaisten rinnalla.

Facebook -sivu

 

Aulis Sallisen Linna vedessä -kantaesitys Savonlinnan Oopperajuhlille 2017

Kronikkamuotoinen, Lassi Nummen runokokoelmaan Linna vedessä perustuva teos juhlistaa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa.

Savonlinnan Oopperajuhlat on tilannut säveltäjä Aulis Salliselta uuden teoksen kesäksi 2017. Linna vedessä kantaesitetään Olavinlinnassa 8.7.2017, sen johtaa Oopperajuhlilla debytoiva Ville Matvejeff ja kertojana on näyttelijä Kari Heiskanen.

Linna vedessä, joka perustuu Lassi Nummen runokokoelmaan, on tarinansa osalta sukulaisteos Ratsumiehelle. Teos kertoo Olavinlinnan ja sitä ympäröivän seutukunnan historian eri vaiheet ihmisettömästä hiljaisuuden, rauhan ja rajattomuuden vaiheesta nykypäivään, hieman tulevaisuuttakin pohtien. Lassi Nummen teksteissä historiaa kuvataan sekä yleisellä tasolla että henkilökohtaisten tarinoiden kautta.

www.operafestival.fi/fi

 

Koti Savossa -yleisöluentosarja

Koti Savossa -yleisöluentosarja juhlistaa 100-vuotista Suomea sekä osaltaan Mikkelissä järjestettäviä vuoden 2017 asuntomessuja. Luentosarja koostuu 6-9 yleisöluennosta ja sen järjestävät yhteistyössä Mikkelin yliopistokeskus, Mikkelin asuntomessuorganisaatio sekä Mikkeli-seura.

 

Hymyilevä Apollo 2017, Tuomas Kantelinen

Eino Leinon ’Hymyilevä Apollo’ -runoon ammatti- ja harrastajakuoroille sekä -laulajille sävelletyn juhlakantaatin kiertue Suomen toreilla vuonna 2017.

Eino Leinon runo on puhdasotsainen ja idealistinen, isänmaallinen olematta kuitenkaan mitenkään ahdasmielinen tai nurkkakuntainen. Se tuntuu edelleenkin täysin relevantilta ohjenuoralta nykysuomalaiselle sisältämiensä teemojen kautta: luonnon kauneus, työn merkitys – aatteitten, henkisyyden ja kulttuurin arvo – tämän päivän kansainvaellusten ja sotatilojen myllertämän maailman keskellä se sisältää myös olennaisen viestin ihmisarvosta, rakkaudesta ja kunnioituksesta muita kohtaan, uskoa ihmisen perimmäiseen hyvyyteen ja siihen, että jos elää hyvin ja muita huomioiden, käy myös hyvin.

 

Dokumenttielokuva – Kun Elovena metrolipun osti 

Suomalainen nainen, tuo eteerinen ja hento, vaitonainen ja vaalea kaunotar. Vai sittenkin kaulinta heiluttava periksiantamaton rääväsuu, joka juo miehet pöydän alle eikä suostu komenneltavaksi? Suomalainen nainen on kulkenut satavuotisen itsenäisyytemme aikana pitkän matkan hirsipirtistä bisnesmaailman tuulisille huipuille. Kun Elovena metrolipun osti – 100 vuotta suomalaisen naisen historiaa (työnimi) kertaa suomalaisen naiskuvan kehittymistä aina kalevalaisesta myyteistä nykypäivään.

 

Laboratorioteatteriyhdistys Fennican Pyhä sotilas

Pyhä Sotilas on teatteriesitys, joka käsittelee Suomen poliittisia vankeja, vankileirejä ja sotapsykiatriaa marginaaliryhmien, etiikan ja moraalin kehittymisen näkökulmasta. Esitys on monitaiteinen, poikkeusoloihin sijoittuva esitys vastenmielisistä ihmisistä, joiden inhimillisyyden sota kadottaa.

 

Sivellin, joka soi Suomelle

Johanna Oras – Sivellin, joka soi Suomelle Taidenäyttely, joka kiertää useissa kaupungeissa Suomessa sekä ulkomailla. Teemana on suomalainen identiteettimme ja kansallinen kulttuurihistoriallinen perintömme 2000-luvun Suomessa. Maalauksissa käsitellään suomalaisuuden symboliikkaa ja kansallisikoneja.

 

Julistetriennale kohtaa Kuvitustriennalen

Lahden Julistetriennale sekä Mikkelin Kuvitustriennale järjestetään seuraavan kerran Suomen juhlavuonna 2017. Julisteen suunnittelijoiden ja kuvittajien työ ja tehtävät lomittuvat toisiinsa. Lahden ja Mikkelin triennalien yhdistäväksi tekijäksi valitaan sisällöllinen erikoisteema ”itsenäisyys”.

 

Teatteri Ilonan Suomen 100 -juhlavuoden näytelmä ja Suomi 100 -hanke

Teatteri Ilona on tilannut käsikirjoittaja-ohjaaja-koreografi Reijo Paukulta Suomen 100-historiaan liittyvän yksinäytöksisen näytelmäkäsikirjoituksen, joka tullaan kantaesittämään Teatteri Ilonan toimesta Suomen 100 -juhlavuoden itsenäisyyspäivän aikaan joulukuussa 2017 ja jonka tulee ohjaamaan Ilonalle viisi esitystä aiemmin ohjannut Pia Kärkkäinen-Hannikainen. Näytöksiä on suunnitteilla 6-8. Samaan aikaan juhlistetaan myös Kangasniemen 150 -vuotisjuhlavuotta.

 

Mäntyviisut-kilpailu

Mäntyharjun kansalaisopisto järjestää Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi kotiseutuhenkisen Mäntyviisut -juhlakilpailun. Tätä edeltää monivaiheinen pohjatyö sanoitus-, sävellys-, sovitus- ja harjoitusosuuksineen, joissa esiin kaivetaan kansalaisten salaiset kyvyt sanoittajina ja säveltäjinä.

Mäntyharjun loistoa kotina ja kotiseutuna pohditaan opiston runo- ja sanoituskursseilla ja tekstejä voi lähettää mukaan vapaasti ilman kurssiakin. Sanojen jälkeen päästään kiinni sävellys- ja sovitustyöhön.

Uuttera luomistyö huipentuu Suomi 100 -juhlana järjestettävään kilpailuun, jossa uudet teokset saavat päivänvalon yleisön edessä opiskelijoiden esittäminä.

5.5.2017 – Mäntyviisut ja Suomi 100 -juhla

www.mantyharju.fi/mantyviisut

 

Taidekeskus Salmelan Suomi 100 -näyttelyt ja -tapahtumat

Taidekeskus Salmelassa ja Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalossa Suomen itsenäisyyttä juhlistetaan koko juhlavuoden ajan näyttelyillä ja tapahtumilla. Erityisesti esille nostetaan suomalaisten nykytaiteilijoiden näkemystä itsenäisestä Suomesta taiteessa, musiikissa ja kulttuurissa.

Näyttelyissä ja tapahtumissa on mukana Suomen tämän hetken merkittävimpiä kuvataiteilijoita ja muusikoita sekä nuoria lupauksia. Yhteistyössä eri toimijoiden kanssa järjestetään konsertteja, työpajoja, luentoja ja muita tapahtumia.

Kulttuurikokonaisuus huipentuu itsenäisyyttä juhlistaviin konsertteihin Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalossa, Mäntyharjun kirkossa sekä Taidekeskus Salmelassa.

www.taidekeskussalmela.fi

 

Sotahistoria – menneisyys innovaatioympäristönä -hanke

Tavoitteena on perustaa Suomen viime sotien ajasta kertova tiedekeskus Mikkeliin. Perustamissuunnitelman on määrä valmistua 2017 maaliskuussa, minkä jälkeen Mikkelin kaupunki tekee lopullisen päätöksen Sotahistoriakeskuksen kohtalosta. Sotahistoriakeskusta rakennetaan sodan kokeneiden suomalaisten kokemusten pohjalta. Rintamatapahtumien lisäksi tärkeässä osassa on koko muu elämänkirjo suruineen ja iloineen. Sotahistoriakeskus tuo Suomen kohtalon vuodet uusien sukupolvien ulottuville. Uuden teknologian keinot mahdollistavat kokemuksellisuuden ja vuorovaikutteisuuden. Hanke on Suomessa ainutlaatuinen ja se avaa alueen yrityksille uusia mahdollisuuksia liiketoimintaan.

http://sotahistoriakeskus.fi/

 

Koti yhdessä – Yhdessä koti

Miltä näyttää yhteinen ja yhdessä tehty suomalainen koti vuonna 2017? Sitä avataan ja esitellään Mikkelissä Suomi 100 -juhlavuoden aikana. Tuodaan esille merkityksiä kodista, paikkoja, historiaa, elettyä ja asuttua, ennen ollutta ja nyt olevaa.

www.mikkeli.fi/suomi100