Etelä-Savon aluetuki

Etelä-Savon maakuntaliitolla oli kokonaisuudessaan jaettavana 90 000 euroa aluetukea eteläsavolaisille hankkeille, jotka on hyväksytty Suomi 100 -ohjelmaan ja täyttävät rahoituskriteerit. Etelä-Savon Suomi 100 -juhlavuoden aluetukihakemuksia käsiteltiin ensimmäisellä ja toisella hakukierroksella yhteensä 84 kpl. Aluetukea haettiin yhteensä lähes 560 000 euroa. Myönteisen rahoituspäätöksen sai ensimmäisellä hakukierroksella 6 hanketta ja toisella hakukierroksella 15 hanketta. Esitykset rahoitettavista hankkeista teki Etelä-Savon Suomi 100 -juhlavuoden hankkeen ohjausryhmä ja rahoituspäätökset maakuntajohtaja.

”Juhlavuosi on lähtenyt hienosti käyntiin Etelä-Savossa alueemme aktiivisten toimijoiden ansiosta. Saimme runsaasti hyviä hakemuksia, joiden joukosta valitsimme tuettavat hankkeet. Hakemukset arvioitiin Etelä-Savon alueen juhlavuoden kokonaisuuden kannalta siten, että rahoitettavat hankkeet jakautuvat alueelle sisällön ja sijainnin puolesta mahdollisimman tasapuolisesti”, kertoo Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen.

 

Myönnetyt aluetuet

 

Aino Ackté -kansalaisooppera, Aino Ackté työryhmä (Esmo ry), 5000 €

Ilkka Kuusiston säveltämän Aino Ackté -oopperan kantaesityksen tuottaa vuonna 2015 perustettu ESMO ry, jonka toimijat ovat musiikin monipuolisia ammattilaisia. Aino Ackté -oopperan myötä alueen suuri mukaan sitoutunut harrastajajoukko saa ainutlaatuisen kokemuksen taiteellisesta prosessista ammattilaisten rinnalla. Kansalaisooppera toteutetaan yhteistyössä alueen eri toimijoiden kanssa, jonka tarkoituksena on turvata monipuolisen, esittävän taiteen tekemisen jatkuminen Etelä-Savon alueella.

Kotikonsertteja Rantasalmella, Rantasalmen kunta, 2500 €

Hankkeen tavoitteena on juhlistaa Suomen juhlavuotta tavalla, joka yhdistää suomalaiset kodit, eri sukupolvet ja Rantasalmen vahvan musiikkiperinnön. Konserttipaikkoina toimivat palvelutalot, yksityiskodit ja kartanot ympäri Rantasalmea.

Nuorten kulttuuritapahtuma Piäkavun Partyt, Savonlinnan Seudun Nuorisotoiminnan Tuki, 5000 €

Eri toimijat järjestävät yhdessä nuorille tapahtuman Olavinkadulle lauantaina 2.9. Nuoret valtaavat kadun esim. harraste-esityksin ja kaupunkisuunnistuksen merkeissä. Myös nuorten kanssa toimivat tahot esittäytyvät päivän kulussa omalla osaamisellaan. Iltapäivän päättää bileet kadulla johon kutsutaan musisoimaan artisti suomen huipulta. Tapahtuman suunnitteluun ja toteutukseen osallistetaan nuoria, tavoitteena nuorten tapahtumien jatkumon saavuttaminen, jolloin Savonlinnassa toimivat tahot järjestäisivät myös nuorille säännöllisesti erilaisia tilaisuuksia kokoontua ja nauttia erilaisista kulttuuritempauksista.

Runolaulupäivä Etelä-Savossa, Juminkeko-säätiö, 2500 €

Juminkeko-säätiö järjestää juhlavuonna yhteistyössä Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmän ja 39 kunnan kanssa valtakunnallisen ja myös Vienan Karjalaan ulottuvan Runolaulupäivän. Kullakin paikkakunnalla on kaksi konserttia: toinen päivällä koululaisille ja toinen illalla yleisölle. Etelä-Savossa tapahtuma järjestetään Pieksämäellä ja Juvalla.

Yhteinen koti -teatteriesitys, Suur-Savon sotaveteraanipiiri ry/maakunnallinen teatterityöryhmä, 5000 €

Hankkeen tavoitteena on kertoa itsenäisen Suomen tarinaa eri sukupolvien eteläsavolaisten ihmisten näkökulmasta, monialaisen työryhmän suunnittelemana ja toteuttamana. Näytökset toteutetaan Mikkelissä, Savonlinnassa ja Pieksämäellä.

Yhteispuhallus turuilla ja toreilla, Rantasalmen puhallinorkesteriyhdistys, 3000 €

Hankkeen tavoitteena on tarjota viisi ilmaiskonserttia siten, että jokaisessa konsertissa esiintyy vähintään kaksi orkesteria yhdessä. Mukaan ovat ilmoittautuneet jo Varkauden Soittokunta sekä Pieksämäen rautatieläisten soittokunta (kapellimestari Janne Juutilainen), Rantasalmen puhallinorkesteri (kapellimestari Marja Ikonen), Juvan Puhaltajat sekä Puumalan soittokunta (kapellimestari Toni Herrala) ja Mikkelin musiikkiopiston puhallinorkesterit sekä Mikkelin varuskuntasoittokunnan perinneyhdistys (kapellimestarit Janne Ikonen ja Marika Lindstedt). Esiintymiset tehdään isoilla ja näyttävillä kokoonpanoilla, joissa eri paikkakuntien soittajat tapaavat toisiaan ja pääsevät nauttimaan yhteisestä harrastuksesta ja luomaan kontakteja toisten paikkakuntien soittajiin. Konsertit järjestetään 6.5.2017 ilmaisina ulkotapahtumina Varkaudessa, Rantasalmella, Juvalla, Puumalassa ja Mikkelissä.

Sulkavan Suursoudut, Sulkava seura ry, 4000 €

Sulkavan Suursoudut täyttää 50-vuotta vuonna 2017. Hankkeen tarkoituksena on elävöittää jo ennestään perinteikästä liikuntatapahtumaa. Sulkavan Suursoudut on yksi Etelä-Savon alueen tärkeimmistä ja tunnetuimmista kesätapahtumista. Perinteisten oheisohjelmien lisäksi Sulkava seura ry järjestää juhlavuoden kunniaksi muutakin ohjelmaa.

Unelmat liikkeelle – Savonlinna liikkuu, Suomi 100 vuotta, Savonlinnan kaupunki / liikuntatoimi, 4500 €

Hankkeessa savonlinnalaiset urheiluseurat järjestävät yhteistyössä yli lajirajojen liikuntaa ja urheilua kaikille kaupunkilaisille. Hankkeen kautta rakennetaan matalankynnyksen lajikokeiluja. Jokaisella on mahdollisuus kokeilla uusia lajeja maksutta ilman lisenssiä ja seuran jäsenyyttä. Tavoitteena on muodostaa pysyvä käytäntö eri toimijoiden välille.

Mikkelin Luonnon laulu – ESTERY 10-vuotta, ESTERY, 4000 €

Tapahtuma on kaikille avoin ja esteetön yhteisöllinen juhla, jossa juhlistetaan esteettömän laavun avajaisia ja ESTERYN 10 -vuotisjuhlaa osana satavuotiaan Suomen juhlintaa. Tapahtuman keskiössä on yhdessä tekeminen, esteettömyys ja luonnosta voimaantuminen. Laavun suunnittelu ja rakentaminen tapahtuu Mikkelin kaupungin ja järjestöjen keskinäisenä yhteistyönä. ESTERY edistää toiminta-alueella esteettömyyttä ja kaikkien ihmisten mahdollisuuksia osallistua.

Kotini on telttani – Linnakaupungin telttakylä Riihisaaressa, Savonlinnan maakuntamuseo, 4000 €

Luonnonkauniille ja kulttuurihistoriallisesti merkittävälle alueelle Savonlinnan Riihisaareen järjestetään juhlavuoden kunniaksi kaiken kansan telttakylä kesäkuussa 2017. Tapahtuma tuo näkyvästi esille suomalaisen retkeilyperinteen. Tapahtuman tavoitteena on kokea yhdessä jotain ainutlaatuista, mikä vahvistaa yhteenkuuluvuutta ja suvaitsevaisuutta eri toimijoiden välillä sekä paikallisidentiteettiä. Telttakylän yöpymis- ja retkikokemus on maksuton ja avoin kaikille. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Metsähallituksen sekä usean muun yhteistyökumppanin kanssa. Kotini on telttani -tapahtuma on osa Suomen Luonnon päivät 2017 -ohjelmaa. Luonnon päivät -konseptin koordinaattorina toimii Metsähallituksen Luontopalvelut, mutta mukana on kaikkiaan 47 eri tahoa.

Metsän siimeksessä, Lusto – Suomen Metsämuseo / Suomen Metsämuseosäätiö, 2500 €

Lusto toteuttaa Suhteessa metsään -kampanjan, joka haastaa kaikki suomalaiset pohtimaan ja vahvistamaan omaa suhdettaan metsään. Hankkeella kehitetään Metsän siimeksessä -konseptia, joka on osa Suhteessa metsään -kampanjaa. Konseptissa luodaan inspiroiva ja elämyksellinen tila, Siimes, jossa ihmiset pohtivat ohjatusti metsiin ja metsäkulttuuriin liittyviä merkityksiä sekä omaa suhdettaan metsään. Siimes saavuttaa ihmiset siellä missä he ovat: kouluissa, oppilaitoksissa, vanhainkodeissa, palvelutaloissa ja tapahtumissa. Nyt kehitettävän konseptin vaikutus ulottuu Suomen itsenäisyyden juhlavuotta pidemmälle, ja se on erityisesti eteläsavolaisten toimijoiden käytettävissä.

Etelä-Savon luonnonhelmet, Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piiri ry, 4000 €

100 luontohelmeä -hankkeen tavoitteena on nostaa esille luontomme arvokkaita ja uhanalaisia kohteita. Päätavoitteena on eteläsavolaisen luonnon arvostuksen vahvistaminen ja luontotietoisuuden lisääminen. Päätapahtumia ovat valokuvanäyttely Luonterista, luontohelmitapahtuma Mikkelissä sekä eri vuodenaikoina järjestetyt retket Neitvuorelle, Kivikurulle, Kielualle ja Kaijansuolle.

Katajainen Kansa – purkutalotaide, Mäntyharjun kunta, 7000 €

Hankkeen ajatuksena on nostaa Mäntyharjun keskustassa sijaitseva, purkupäätöksen saanut Kataja-kerrostalo taiteilijoiden ja heidän taiteen sekä yleisön kohtaamisen käyttöön. Purkutaide-projekti aktivoi paikallista yhteisöä ja nostaa esiin asumisympäristön merkitystä. Samalla Etelä-Savon alueellinen juhlavuoden teema ”Tämä on koti” saa taustatukea Mäntyharjusta. Kantavana ajatuksena on tarjota Etelä-Savon ja myös naapurikuntien taiteilijoille taiteelleen esittämispaikka.

Pyhä Sotilas, Teatteri Fennica, 6000 €

Pyhä Sotilas -esityksessä käsitellään kolmea aihetta; Suomen poliittiset vangit, vankileirit, sotatraumat ja -psykiatria. Näkökulma on marginaaliryhmien ja yhteiskunnan etiikan ja moraalikäsitysten muodostuminen ja kehittyminen poikkeusoloissa. Teoksen oheen järjestetään keskustelevia työpajoja, jotka jatkavat teoksen aiheiden käsittelyä ja antavat mahdollisuuden ymmärrykselle, yhteiselle jakamiselle ja yhdessä kokemiselle vuorovaikutuksessa eri-ikäisten kanssa. Keskustelut järjestetään huoltoasemilla, kahviloissa ja kirjastoissa, jotka ovat luontaisia kohtaamispaikkoja. Esitys kiertää Etelä-Savossa juhlavuoden aikana (Rantasalmi, Joroinen, Juva, Pieksämäki ja Savonlinna).

Suomi Finland 100 – Sinivalkoinen, Kangasniemen harrastajateatteri Ilona ry, 2000 €

Suomi Finland 100 – Sinivalkoinen -näytelmä kantaesitetään Teatteri Ilonan toimesta 25.11.2017. Näytökset 5.12.2017 saakka. Hankkeen tavoitteena on tarjota mahdollisuus harrastaa teatteria kannustavassa ympäristössä Kangasniemellä. Teatteri Ilona tarjoaa hankkeen myötä laadukkaita teatterielämyksiä Kangasniemen kunnan asukkaille ja ulkopaikkakuntalaisille. Hankkeen tavoitteena on elävöittää kuntaa kulttuuritarjonnalla myös talvikaudella. Samalla Teatteri Ilona haluaa juhlistaa 150-vuotiasta Kangasniemen kuntaa.

Nukkekoti – kaikkien koti, Pieksämäen Nukkekodin Ystävät ry, 5000 €

Hankkeen tavoitteena on saada Pieksämäen Nukkekodin historia talteen ja tarinat jaettaviksi seuraavinakin kesinä Nukkekodin asiakkaille. Hankkeen ensimmäinen vaihe päättyy kesäkuun alussa Nukkekodilla järjestettävään tarinoiden keruuviikonloppuun. Tapahtumassa eri sukupolvet kerääntyvät yhteen katsomaan ja kuuntelemaan, millaista Nukkekodilla oli ja millaista siellä on nykyään. Hankkeen toisessa vaiheessa, Nukkekodilla järjestetään alakouluikäisille kolmen päivän leiri, jolla työstetään kerättyjä tarinoita elokuviksi. Hankkeen kolmas vaihe on Nukkekodin Filmifestarit heinäkuun viimeisellä viikolla. Teemana on kotimainen elokuva ja SF- studiot ja lastenelokuvia esitetään eri vuosikymmeniltä.

Staaveha tsetanes – Fintiko 100, Rom-Mikkeli ry, 6000€

Suomen romanit on etninen vähemmistö, jolla on oma kieli, omaleimainen tapaperinne ja kulttuuri. Hanke koostuu juhlakonsertista konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa sekä ruokatapahtumasta. Juhlan teemana on Suomi 100 vuotta sekä romanien matka tähän päivään viimeisen 100 vuoden aikana.

Laivanpassuulauantai, Heinäveden kunta, 3000 €

Laivanpassuulauantai 8.7.2017 on tapahtuma, joka kokoaa Heinäveden reitin kanaville ja laivalaitureille reitin varren kyläläiset ja vapaa-ajan asukkaat laivaa tervehtimään. Alueella myös kylien omaa ohjelmaa. Hankkeella tavoitellaan yhteisöllistä kylien asukkaiden kohtaamista, perinteen esille nostamista, mutta samalla Heinäveden reitin nykyisyyden esille tuomista.

Yhteisöllistä Suomen 100-vuotisjuhlintaa Enonkoskella, Enonkosken kunta, 7000 €

Enonkosken hanke koostuu 30 tapahtuman ympärivuotisesta sarjasta. Kaiken kattava teema on paikallisuus; paikallishistoria, paikallinen osaaminen ja kotiseuturakkaus. Myös lähiseutuja on muistettu tapahtuman ohjelmavalinnoissa. Tapahtumilla kohotetaan ylpeyttä eteläsavolaisuudesta ja yhdessä tekemisestä. Tavoitteena on lisätä kuntalaisten ja vapaa-ajan asukkaiden kokoontumisen mahdollisuuksia.

Maistuva Etelä-Savo – perinneruokien tuunauspajat, ProAgria Etelä-Savo / Etelä-Savon maa- ja kotitalousnaiset, 3000 €

Maistuva maaseutu -kampanjan tavoitteena on kasvattaa ylpeyttä maaseudusta maistuvien makujen ja elämyksien lähteenä, herättää kiinnostusta maakuntien ruokaperinteitä ja raaka-aineita kohtaan, lisätä alueellista ja paikallista yhteisöllisyyttä sekä luoda uusia perinteitä yhteisöllisyyden tukemiseksi. Hankkeessa pilotoidaan Xamkin opiskelijoiden työpajatyöskentely yhdessä erilaisten ryhmien kanssa. Mallia ja syntynyttä reseptiikkaa voidaan soveltaa ja kehittää edelleen oppilaitoksissa. Hanke toteutetaan Mikkelissä ja Juvalla vuoden 2017 aikana keväällä tai syksyllä.

Safkasynttärit Suomelle – lasten villiruokajuhlat 100-vuotiaalle, Suomen 4H-liitto / 4H Itä-Suomen alue, 5000 €

Päätapahtumat sijoittuvat toukokuulle 2017 ja ne järjestetään Etelä-Savon maakuntaliiton jäsenkunnissa. Hankkeen tavoitteena on toteuttaa paikallisten 4H-kerholaisten järjestämänä safkasynttärit 100-vuotiaalle Suomelle. Juhlavuoden tapahtumassa kerholaiset syövät yhdessä. Tavoitteena on lasten omien tekojen ja oivallusten kautta tutustua hankkeen avulla myös Suomen historiaan ja erityisesti ruoan tuotantoon ja luonnosta saataviin raaka-aineisiin.

paatos_kartta_2

Tapahtumakuvaukset ovat hankkeiden ilmoittamia, eikä Suomi 100 -juhlavuoden hanke vastaa niiden oikeellisuudesta.