Alueemme tarinat -valoteos koostuu eteläsavolaisten ammattikirjailijoiden laatimista lyhyistä teksteistä. Kotiseutuamme ja kodin merkitystä peilaavat ajatelmat heijastetaan goboheittimellä kaupunkitilaan kaikkien koettavaksi. Valoteoksen avulla tuodaan esiin alueen ammattikirjailijoita sekä lisätään ihmisten tietoisuutta Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmasisällöistä ja teemoista Etelä-Savossa. Juhlavuoden valtakunnallinen teema on Yhdessä ja Etelä-Savon oma teema on Koti. Tekstit vaihtuvat kuukausittain ja ne ovat esillä vuoden 2017 loppuun asti. Teossarjan ensimmäinen teksti heijastettiin Mikkelin pääkirjaston seinustalle torstaina 22.12.2016. Tekstit ovat esillä Mikkelissä koko juhlavuoden ajan. Helmi-maaliskuussa tekstit heijastettiin myös Mäntyharjun Liikuntahalli Kisalan seinustalle. Syyskuusta joulukuuhun tekstit heijastetaan Savonlinnan maakuntamuseon seinustalle Riihisaaressa.

Mukana ovat kirjailijat Reijo Honkonen, Aki Luostarinen, Mari Mörö, Satu Piispa-Hakala, Sirpa Puskala, Osmo Ukkonen ja Helena Waris.

Alueemme tarinat -valoteoksen toteuttavat Etelä-Savon maakuntaliitto ja Taiteen edistämiskeskus yhteistyössä Mikkelin kaupungin, Savonlinnan kaupungin ja Mäntyharjun kunnan kanssa.

 

Kirjailijaesittelyt

Esittelyt julkaistaan valoteoksen tekstien vaihtumisen yhteydessä.

 

Puskala

Sirpa Puskala

Kirjailija Sirpa Puskala on kirjoittanut lukuisia nuorisoromaaneja, kymmenkunta näytelmää, saturomaanin, 60 tarinaa Radioteatterille (Päivän pätkä), lyriikkaa, selkokirjoja, pakinoita ja kolumneja.

Puskalan esikoisnäytelmä SAAREN SYLISSÄ SYDÄN kantaesitettiin Mikkelin Teatterissa v. 1998. Näytelmä sai hyvän vastaanoton – siitä pitivät sekä kriitikot että yleisö. V. 2000 Puskalan kirjoittama näytelmä YHDEN YÖN TUTTU sai kunniamaininnan valtakunnallisessa näytelmäkirjoituskilpailussa. Nuorisoteattereille kirjoitettua näytelmää ENKELIN VAPAAILTA esitetään kaiken aikaa eri puolilla Suomea.

Parhaiten Sirpa Puskala tunnetaan kuitenkin nuorisoromaaneistaan, joista hänet on vuosien varrella huomioitu lukuisin palkinnoin ja ehdokkuuksin. Jo hänen esikoisromaaninsa KITI – MUN PARAS KAVERI pääsi Topelius-palkinto –ehdokkaaksi. Suuri Suomalainen Kirjakerho myönsi Puskalalle v. 1994 tunnustuspalkinnon ”raikkaista ja perinnettä uudistavista nuortenkirjoista”. Finlandia Junior- ehdokkuuden (Kingi) ja kolmen Savonia-palkinto –ehdokkuuden lisäksi  Puskalle on myönnetty mm. Mikkeli-palkinto, WSOY:n kirjallisuussäätiön tunnustuspalkinto, Etelä-Savon taidepalkinto sekä Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahaston tunnustuspalkinto.

Vaikka Puskalan teosten teemat (mm. itsemurha, insesti, henkinen ja fyysinen heitteillejättö) eivät ole genren helpoimmasta päästä, kirjat eivät ole synkkiä, koska minä-kertojien itseironia ja huumori pehmentävät kipukohtia. Samaan asiaan viittasi Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahaston raati tunnustuspalkintonsa perusteluissa. Rahasto kiitti kirjailijaa mm. ”toivon ylläpitämisestä kriisissä ja yhteisöllisyyden korostamisesta.”

Valtion taiteilijaeläke myönnettiin Puskalalle v. 2013

 

Luostarinen

Aki Luostarinen

Syntyi 26. 12. 1952 Kangaslammin kunnassa, Mikkelin läänissä, joita kumpaakaan ei enää ole.  Muutti Helsinkiin heti 18 täytettyään, palasi synnyinseuduillen 36 vuoden mentyä, asuu nykyään Pieksämäen ja Kangasniemen välillä. Kirjallinen työ alkoi voitettuaan vähän yli parikymppisenä kustantajan kirjoituskilpailun. Esikoisteos ilmestyi Näinä aikoina on haaveista vaiettava 1976. Kirjoja yhteensä kaksitoista, joista toistaiseksi viimeinen, Ajan olo, 2012 (Kaikki WSOY:n kustantamina).  On tehnyt kuunnelmia, jopa kesäteatterikomedioita, kolumneja, arvosteluja, artikkeleita, esseitä, pakinoita jne. eri julkaisuihin vuosikymmenien aikana lukuisan määrän.  Toiminut myös kirjoittajakurssien ohjaajana  yms. On hakeutunut viimeisen vuosikymmenen talvina eteläiseen Eurooppaan aina kun mahdollista.  Hakeutuu musiikkitaloihin aina kun mahdollista, samoin kirjallisuuden pariin.

”Kirjoittamisen jälkeen vaikeinta on lukeminen.”  (Paavo Haavikko)

 

Mörö

Mari Mörö

Vapaa kirjailija, luovan kirjoittamisen ohjaaja, puolivilli puutarhuri.

Laajaan ja palkittuun kirjalliseen tuotantoon kuuluu kirjojen lisäksi mm. kuunnelmia ja tv-käsikirjoituksia.

Asuu Mikkelissä ja osan vuodesta Vancouverinsaarella.

(Kuva: Juha Blomberg)

 

Honkonen

Reijo Honkonen

Reijo Honkonen on kirjoittamisen sekatyömies, jonka tuotantoon kuuluu dekkareita, veijariromaaneja, tv- ja näytelmäkäsikirjoituksia, kuunnelmia, sanoituksia, kolumneja sekä pakinoita.

 

waris

Helena Waris

Ristiinalaisen Helena Wariksen ominta aluetta on fantasia. Waris on palkittu Tolkien-seuran Kuvastajalla neljä kertaa. Hän on saanut myös Kaarina Helakisa-palkinnon sekä ollut Savonia-ehdokkaana. Tänä vuonna Warikselta ilmestyy kaksi romaania: yhdessä Jesse Haajan kanssa kirjoitettu elokuvaromaani Rendel (LIKE) sekä dystopiatrilogian aloitus Linnunsitoja (Otava).

 

piispahakala_raami2

Satu Piispa-Hakala

Satu Piispa-Hakala on kirjailija ja kirjallisuusterapiaohjaaja Juvalta. Hänen esikoisromaaninsa Pieniä sankaritekoja julkaistiin helmikuussa 2015. Pieniä sankaritekoja on episodiromaani, joka kertoo hukassa olemisesta ja energiansäästämisestä. Piispa-Hakalan novelleja on julkaistu useissa antologioissa. Hän ohjaa kirjoittajaryhmiä ja on myös toimittanut tekstikokoelmia.

(Kuva: Harri Hakala)

 

ukkonen_raami6

Osmo Ukkonen

Syntyi 12.01.1947 Kylmäkoskella, nykyisen Akaan kaupungin alueella. Kävi koulunsa Toijalassa ja pääsi ylioppilaaksi 1966 Toijalan Yhteislyseosta.

Opiskeli Helsingin Yliopistossa matemaattisia aineita ja valmistui luonnontieteiden kandidaatiksi 1968.

Valmistuttuaan hän toimi lehtorina ja apulaisrehtorina ensin Toijalassa ja vuodesta 1975 alkaen Mikkelissä. Eläkevuodet alkoivat 2007 ja tänä aikana hän alkoi vakavasti kirjoitella romaanikäsikirjoituksia. V. 2009 julkaistiin ”Elämän Avaimet”, v. 2011 ”Itsekkyyden kukka” ja v. 2013 ”Muisti tekee virheen”. Neljäs romaani on työn alla. Muita kirjallisia töitä on mm. Mikkelin ammattiliitto PRO:n 70-vuotis historiikki ja muutamia novelleja eri antologioihin.

Uutena aluevaltauksena on lyhytelokuva käsikirjoitusten laatiminen: v. 2015 valmistui ”Kanttori” ja v. 2016 ”Inspiraatio”. Osmo Ukkonen myös näytteli pääroolit näissä lyhytelokuvissa.

Lukuisat järjestölliset tehtävät sekä toiminta kuntapolitikassa on sitonut aikaa kirjoittamiselta. Sen tähden mies on päättänyt karsia näitä luottamustehtäviä runsaasti ja hän keskittyy jatkossa jälleen pääosin kirjalliselle uralle.