Alueemme tarinat -valoteos koostuu eteläsavolaisten ammattikirjailijoiden laatimista lyhyistä teksteistä. Kotiseutuamme ja kodin merkitystä peilaavat ajatelmat heijastetaan goboheittimellä kaupunkitilaan kaikkien koettavaksi. Valoteoksen avulla tuodaan esiin alueen ammattikirjailijoita sekä lisätään ihmisten tietoisuutta Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmasisällöistä ja teemoista Etelä-Savossa. Juhlavuoden valtakunnallinen teema on Yhdessä ja Etelä-Savon oma teema on Koti. Tekstit vaihtuvat kuukausittain ja ne ovat esillä vuoden 2017 loppuun asti. Teossarjan ensimmäinen teksti heijastettiin Mikkelin pääkirjaston seinustalle torstaina 22.12.2016. Tekstit ovat esillä Mikkelissä koko juhlavuoden ajan. Helmi-maaliskuussa tekstit heijastettiin myös Mäntyharjun Liikuntahalli Kisalan seinustalle. Syyskuusta joulukuuhun tekstit heijastetaan Savonlinnan maakuntamuseon seinustalle Riihisaaressa.

Mukana ovat kirjailijat Reijo Honkonen, Aki Luostarinen, Mari Mörö, Satu Piispa-Hakala, Sirpa Puskala, Osmo Ukkonen ja Helena Waris.

Alueemme tarinat -valoteoksen toteuttavat Etelä-Savon maakuntaliitto ja Taiteen edistämiskeskus yhteistyössä Mikkelin kaupungin, Savonlinnan kaupungin ja Mäntyharjun kunnan kanssa.

 

Kirjailijaesittelyt

Esittelyt julkaistaan valoteoksen tekstien vaihtumisen yhteydessä.

 

Honkonen

Reijo Honkonen

Reijo Honkonen on kirjoittamisen sekatyömies, jonka tuotantoon kuuluu dekkareita, veijariromaaneja, tv- ja näytelmäkäsikirjoituksia, kuunnelmia, sanoituksia, kolumneja sekä pakinoita.

 

waris

Helena Waris

Ristiinalaisen Helena Wariksen ominta aluetta on fantasia. Waris on palkittu Tolkien-seuran Kuvastajalla neljä kertaa. Hän on saanut myös Kaarina Helakisa-palkinnon sekä ollut Savonia-ehdokkaana. Tänä vuonna Warikselta ilmestyy kaksi romaania: yhdessä Jesse Haajan kanssa kirjoitettu elokuvaromaani Rendel (LIKE) sekä dystopiatrilogian aloitus Linnunsitoja (Otava).

 

piispahakala_raami2

Satu Piispa-Hakala

Satu Piispa-Hakala on kirjailija ja kirjallisuusterapiaohjaaja Juvalta. Hänen esikoisromaaninsa Pieniä sankaritekoja julkaistiin helmikuussa 2015. Pieniä sankaritekoja on episodiromaani, joka kertoo hukassa olemisesta ja energiansäästämisestä. Piispa-Hakalan novelleja on julkaistu useissa antologioissa. Hän ohjaa kirjoittajaryhmiä ja on myös toimittanut tekstikokoelmia.

(Kuva: Harri Hakala)

 

ukkonen_raami6

Osmo Ukkonen

Syntyi 12.01.1947 Kylmäkoskella, nykyisen Akaan kaupungin alueella. Kävi koulunsa Toijalassa ja pääsi ylioppilaaksi 1966 Toijalan Yhteislyseosta.

Opiskeli Helsingin Yliopistossa matemaattisia aineita ja valmistui luonnontieteiden kandidaatiksi 1968.

Valmistuttuaan hän toimi lehtorina ja apulaisrehtorina ensin Toijalassa ja vuodesta 1975 alkaen Mikkelissä. Eläkevuodet alkoivat 2007 ja tänä aikana hän alkoi vakavasti kirjoitella romaanikäsikirjoituksia. V. 2009 julkaistiin ”Elämän Avaimet”, v. 2011 ”Itsekkyyden kukka” ja v. 2013 ”Muisti tekee virheen”. Neljäs romaani on työn alla. Muita kirjallisia töitä on mm. Mikkelin ammattiliitto PRO:n 70-vuotis historiikki ja muutamia novelleja eri antologioihin.

Uutena aluevaltauksena on lyhytelokuva käsikirjoitusten laatiminen: v. 2015 valmistui ”Kanttori” ja v. 2016 ”Inspiraatio”. Osmo Ukkonen myös näytteli pääroolit näissä lyhytelokuvissa.

Lukuisat järjestölliset tehtävät sekä toiminta kuntapolitikassa on sitonut aikaa kirjoittamiselta. Sen tähden mies on päättänyt karsia näitä luottamustehtäviä runsaasti ja hän keskittyy jatkossa jälleen pääosin kirjalliselle uralle.