Suomen satavuotista itsenäisyyttä on juhlittu läpi vuoden kaikkialla Suomessa ja myös maailmalla. Suomi 100 -juhlavuosi jää historiaan maamme kaikkien aikojen laajimpana ja monimuotoisimpana juhlavuotena, ja se rakennettiin yhdessä. Avoimeen ohjelmaan liitettiin peräti 5 000 erilaista hanketta, ja yli 600 000 suomalaista ja Suomen ystävää osallistui ohjelman rakentamiseen. Tapahtumia hankkeissa oli yhteensä kymmeniä tuhansia ympäri Suomea. Avoin ohjelma, sen laajuus ja tekemisen tapa olivat ainutlaatuisia myös kansainvälisesti.

Juhlavuoden yhdessä-teema toteutui Etelä-Savossa erinomaisesti. Viralliseen ohjelmaan liitettyjä hankkeita oli maakunnassa yhteensä yli 220, joista suurin osa piti sisällään useita erillisiä tapahtumia. Näiden lisäksi kunnat ja koulut järjestivät omaa ohjelmaa. Juhlavuoden kunniaksi ideoidut ohjelmahankkeet olivat sisällöltään hyvin monipuolisia, mukaan lähtivät niin suuret kuin pienemmätkin toimijat. Maakuntamme ohjelmassa nähtiin eniten taiteen ja kulttuurin tarjontaa mm. konsertteina, teatteri- ja tanssiesityksinä, näyttelyinä, valotaiteena sekä käsitöinä. Juhlavuotta valmisteltaessa vuosina 2015 ja 2016, nousi työpajoissa ja kyselyissä esiin eniten toive avoimesta ohjelmatarjonnasta ja mahdollisuudesta osallistua, tämä tavoite saavutettiin runsaan yleisölle avoimen ohjelman sekä laajan yhteistyön ansiosta. Juhlavuosi siirtyy nyt hiljalleen osaksi maakuntamme tarinaa ja meille on tarjolla tilaisuus ottaa tästä tapahtumarikkaasta vuodesta mukaamme hyviä toimintamalleja ja synnyttää uusia perinteitä myös tuleville vuosille. Kiitos kaikille, me teimme tämän yhdessä!

 

Juhlavuoden vietto jatkuu Etelä-Savossa, alla viimeiset Suomi 100 -ohjelmatärpit maakunnassamme:

 

(Kuva: Etelä-Savon Tanssiopiston esitys Mikkelin Asuntomessujen AsukasAreenalla 11.8.2017 Suomi 100 -päivässä. Kuvaaja: Pihla Liukkonen / Kontrastia)