Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmasta on kasvanut kaikkien aikojen laajin ja monipuolisin ohjelmakokonaisuus Suomessa. Kaikille avoimeen ohjelmaan on liitetty tähän mennessä lähes 5 000 erilaista hanketta, ja Suomi 100 -toimintaa on kaikilla mantereilla yli sadassa maassa. Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaan voi hakea mukaan vielä lokakuun ajan. Haku päättyy 31.10.2017.

Suomalaisten ja Suomen ystävien into osallistua ohjelman rakentamiseen on yllättänyt iloisesti valtioneuvoston kanslian Suomi 100 -organisaation. Juhlavuotta on aktiivisesti tekemässä yli puoli miljoonaa suomalaista ja Suomen ystävää.

”Sekä ohjelmaehdotusten määrä että monipuolisuus on ollut ennennäkemättömän runsas. Suomalaisten ja Suomen ystävien toimesta on syntynyt kaikkien aikojen juhlavuosiohjelma, jonka kaltaista kokonaisuutta ei ole tiedossamme edes muualla maailmassa”, Suomi 100 -ohjelmapäällikkö Suvi Innilä kiittää.

Itsenäisyyden juhlavuoden ohjelma on rakennettu vuoden teeman mukaisesti yhdessä. Kaikille avoin ohjelmahaku käynnistettiin jo hyvissä ajoin ennen juhlavuoden alkua huhtikuussa 2015. Suomi 100 -verkkosivuilla edelleen avoinna oleva haku päättyy 31.10.2017 klo 24.00.

”Kaikki määräaikaan mennessä hakujärjestelmän kautta sisään tulleet hakemukset käsitellään. Jos vielä suunnittelee oman ohjelmaehdotuksen tekemistä, kehotan olemaan ajoissa liikkeellä. Viimeiselle minuutille ei hakua kannata jättää”, Innilä muistuttaa.

 

Koko vuoden, koko Suomessa ja maailmalla

Juhlavuoden ohjelmahankkeista valtaosa on alueellisia tai paikallisia, toimintaa on ollut tasaisesti kautta Suomen niin idässä, lännessä, etelässä kuin pohjoisessakin. Lisäksi noin 1 100 hanketta on ulottunut koko valtakuntaan. Lähes 600 hanketta on toteutettu Suomen rajojen ulkopuolella, yhteensä kuudella eri mantereella ja yli sadassa eri maassa.

Teemallisesti suosituin aihe on ollut luonto, jonka ympärille kietoutuu yli 1 000 erilaista hanketta. Erityisen vahvaksi tekemisen muodoksi on noussut musiikki, ja siinä etenkin yhdessä laulaminen. Juhlavuoden ohjelmissa on myös tehty paljon yhdessä hyvää alkaen villasukkien neulomisesta vauvoille ja veteraaneille. Reilu puolet hankkeista käsittelee Suomen sadan vuoden tarinaa, mutta mukana on paljon myös Suomea eteenpäin luotsaavia hankkeita.

Suomi 100 -ohjelmaan on kuka tahansa voinut ehdottaa hankettaan juhlavuoden kunniaksi. Ohjelmaedellytykset täyttävät hankkeet on liitetty ohjelmaan, jolloin ne ovat saaneet Suomi 100 –tunnuksen käyttöoikeuden. Ohjelmahankkeille järjestettiin vuosina 2015-2016 myös kolme valtionavustushakua. Näistä kaksi tähtäsi ohjelman sisällöllisen tasapainon vahvistamiseen yhteiskunnallisten, Suomen tulevaisuutta vahvistavien hankkeiden sekä ulkomailla toteutuvan ohjelman avulla. Lisäksi yritysten kaupalliselle toiminnalle on järjestetty kaksi omaa osallistumisen polkua.

 

 

Lisätietoja:

Ohjelmapäällikkö Suvi Innilä, etunimi.sukunimi@vnk.fi, p. 050 597 7552

Viestintäpäällikkö Päivi Pirttilä,
etunimi.sukunimi@vnk.fi, p. 040 705 3323

 

Tietoa ohjelmasta ja tapahtumakalenteri verkossa

Tietoa ohjelmaan hakemisesta