Savonlinnan Riihisaaren museorakennuksen pohjoispäätyyn heijastuva valoteos koostuu eteläsavolaisten ammattikirjailijoiden laatimista lyhyistä teksteistä. Kotiseutuamme ja kodin merkitystä peilaavat ajatelmat heijastetaan goboheittimellä kaupunkitilaan kaikkien koettavaksi.

Valoteoksen avulla tuodaan esiin alueen ammattikirjailijoita sekä lisätään ihmisten tietoisuutta Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmasisällöistä ja teemoista Etelä-Savossa. Juhlavuoden valtakunnallinen teema on Yhdessä ja Etelä-Savon oma teema on Koti. Tekstit vaihtuvat kuukausittain ja ne ovat esillä vuoden 2017 loppuun asti Heijastuspaikkoina ovat Savonlinnassa Riihisaaren maakuntamuseon ja Mikkelissä pääkirjaston seinusta.

Syyskuun tekstin on tehnyt kirjoittamisen sekatyömies Reijo Honkonen. Hänen tuotantoonsa kuuluu dekkareita, veijariromaaneja, tv- ja näytelmäkäsikirjoituksia, kuunnelmia, sanoituksia, kolumneja sekä pakinoita.

-Teksti lähti liikkeelle ajatuksesta, että olenpa missä päin maailmaa tahansa, tunnen olevani kotona aina kun minulla on kirja tai oma teksti kesken. Lähdin miettimään, mikä eläin kuljettaa kotia samalla tavalla mukanaan ja muistin etanan, tuon eläinmaailman karavaanarin. Tunsin heti syvää sielunveljeyttä ja kohtalonyhteyttä sen kanssa, kertoo Honkonen:

 

Etanalla

koti selässä,

mulla sanoissa.

Kulkureita

kumpikin.

 

Alueemme tarinat -projektissa ovat mukana myös kirjailijat Aki Luostarinen, Mari Mörö, Satu Piispa-Hakala, Sirpa Puskala, Osmo Ukkonen ja Helena Waris. Teoksen toteuttavat yhteistyössä Taiteen edistämiskeskus, Etelä-Savon maakuntaliitto, Savonlinnan kaupunki sekä Mikkelin kaupunki.

 

Lisätietoja:

Susanna Kolehmainen

kirjallisuuden läänintaiteilija, Taiteen edistämiskeskus, Etelä-Savo                                    puh. 0295 330 924, susanna.kolehmainen@taike.fi

 

Anu-Anette Varho

Suomi 100 -juhlavuoden aluekoordinaattori, Etelä-Savon maakuntaliitto
puh. 044 7700577, anu-anette.varho@esavo.fi