Ristiinassa juhlitaan 100-vuotiasta Suomea ja 60-vuotiasta Ristiina-Seuraa 8.10.2017,  juhla on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Juhlan järjestää Ristiina-Seura, Ristiinan alueseurakunta ja Ristiinan reservinupseerit 8.10.2017 klo 17 alkaen ja tilaisuus on avoin kaikille (vapaa pääsy).

 

Ohjelma:

  • Ristiina-kantaatti ja hartaushetki Ristiinan kirkossa. Musiikkiesitysten johtajana toimii alueseurakunnan kanttori Mirka Nousiainen ja hartauden pitää tuomiorovasti Juha Palm. Kantaatti valmistui 1999 pidettyyn Ristiinan seurakunnan 350-vuotisjuhlaan ja se esitetään nyt toisen kerran.
  • Sotien sankarivainajien kunnioittaminen kirkkotarhassa, kunniavartiot ja juhlavalaistus. Ristiinan reservinupseerit
  • Ristiina-Seura 60 vuotta kahvitilaisuus, juhlapuheet ja huomionosoitukset Valon salissa. Ristiina-Seura

 

Juhlan taustaa

Itsenäinen Suomi viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhlaansa ja Ristiina-Seura 60-vuotisjuhlaa. Ristiina-Seura on perustettu 24.3.1957 ja toiminut siitä lähtien Ristiinan kotiseutu- ja paikallishistorian ja kansanperinteen tallentamiseksi ja vaalimiseksi sekä kotiseudun kaikinpuoliseksi kehittämiseksi paikallisten erityispiirteiden pohjalta.

Itsenäisyyden näkökulmasta Ristiinalla on vahvat kytkökset itsenäisyyden syntyyn Brahelinnan virkatalon ja siellä vaikuttaneiden henkilöiden, erityisesti Yrjö Maunu Strengtportenin, samoin kuin E. N. Setälän ja  Kallioniemen huvilan kautta.

”Vaikeaksi kävisi Suomessa mainita toista maalaiskartanoa, jonka historiaan millään aikakaudella liittyisi sellainen joukko kuuluisien aikalaistensa nimiä”, kirjoitti Danielsson-Kalmari Brahelinnan tuolloista seurapiiriä koskevassa tutkimuksessaan. (Lähde: Ristiinan historia I, Hannele Wirilander).

 

Emil Nestor Setälä luonnosteli Suomen itsenäisyysjulistusta Kallioniemen huvilallaan Ristiinan Someenjärvellä.

 

www.ristiinaseura.fi