Metsällä ja puutavaralla on ollut tärkeä rooli Suomen satavuotisessa historiassa. Anttola on ollut merkittävä halkojen ja parrujen tuottaja. Parrut matkasivat aina Egyptiin asti. Metsä toi elannon tai hyvän lisän toimeentuloon moniin anttolalaisiin koteihin.

Egyptinparruista puukauhoihin -näyttely on keskeisin toimenpide Egyptinparruista puukauhoihin – Metsän merkitys Etelä-Savon historiassa -hankkeessa. Hanke on yksi virallisista Suomi 100 vuotta -tapahtumista. Egyptinparruista puukauhoihin -näyttelyssä esitellään puun korjuuta ja käsittelyä sekä sen käyttöä kotien materiaaleina erilaisissa töissä. Itseoikeutetusti näyttelyssä on justeeri, pokasaha kuin moottorisahojakin. Egyptinparruihin liittyen piilukirves on näyttelyssä kunniapaikalla. Piilua on kutsuttu myös kirveiden kuninkaaksi.

Puu oli monenlaisten käyttöesineiden materiaali entisajan kodeissa. Puusta valmistettiin maatalouskoneita ja -työkaluja, käsityövälineitä sekä ruoanlaiton välineistöä. Näyttelyesineet ja valokuvat on koottu talkootyönä pääosin anttolalaisista kodeista. Näyttelyn esille laitossa asiantuntijana on FT, tutkija Jaana Laamanen.

Näyttely on avoinna 26.7. klo 14–19 ja 27.7.–2.8. klo 10–17. Vapaa pääsy.

Paikka: Seurojentalo Koivula, Vanhanpappilantie 7, Anttola

http://suomifinland100.fi/project/egyptinparruista-puukauhoihin-metsan-merkitys-etela-savon-historiassa/