Enonkosken kunta on yksi Etelä-Savon Suomi 100 –statuksen saaneista juhlavuoden toteuttajista ja osallistuu juhlavuoden toteutukseen eri tapahtumajärjestäjien kanssa yhteen kootulla tapahtumatarjonnalla.

Enonkosken tapahtumasarjan kattavana teemana toimii paikallisuus. Tapahtumat tuovat esiin niin paikallishistoriaa, paikallisten osaajien taitoja kuin kotiseuturakkauttakin. Enonkosken tunnetuimmat, ennestään tutut tapahtumat osallistuvat juhlintaan ja mukana on myös ainutkertaisia juhlavuoden tapahtumia. Yksi ainutkertaisista tapahtumista on Enonkosken Näyttelykesä 2017.

 

Näyttelykesän avajaiset ti 27.6. klo 18-20

Enonkosken Näyttelykesän yhteisnäyttely avataan ti 27.6.2017 klo 18.00 alkaen Enonkosken koululla (Kirkkotie 3, Enonkoski).

Yhteisnäyttely teemat ja toteuttajat ovat:

  • ”Silloin ennen” – Enonkoski-Seura ry
  • ”90 vuotta – eikä suotta” – Enonkosken Maa- ja Kotitalousseura ry
  • ”Maiseman metsästäjä” – Erik Essell
  • ”Yhdessä näprättyä” – Naisryhmä Näprääjät
  • ”Pysähtymisen taito” – Timo Heikura
  • ”Tunnelmia” – Raija Kettunen
  • ”Mielly metsä, kostu korpi” | Paavo Hamunen
  • ”Kuva opettaa – Koulujen opetuskuvia” – Suur-Savon museo

Yhteisnäyttelyn lisäksi Enonkosken Näyttelykesän kohteisiin kuuluvat Enonkosken Kotiseutumuseo ja Enonkosken kirjastolla oleva näyttely. Kirjastolla on esillä osa puukollaaseistaan tunnetun Erik Essellin uudesta tuotannosta. Näyt-tely on yksi ITE Saimaalla 2017 -kierroksen kohteista.

Enonkosken Näyttelykesän tarjontaa monipuolistavat vielä kirkonkylän kaksi muuta näyttelykohdetta. Koloveden Luontotuvan kesänäyttelyssä on esillä kuvataiteilija Kaarin Oresmaan taidegrafiikkaa sekä luontolyhytelokuvia.

Wanhan Kauppiastalon näyttely ”POINTS Hetki luonnossa” ovat koonneet kuvataiteilijat Pirjo Hirvonen, Maj-Lis Ronikonmäki ja Pirkko Toivanen. Keskustan viiteen kohteeseen voi tutustua yhdellä pysähdyksellä Pietarin päiväkävelyn merkeissä. Suomi 100 -tunnuksin opastettu päiväkävelyreitti ohjaa näyttelyvieraita kävelyreitille Näyttelykesän ajan 27.6.-30.7.2017.

Lisätietoa näyttelyiden sisällöistä ja näytteilleasettajien yhteystiedot

”Silloin ennen”

Enonkosken kunta on 135 -vuotias, jonka historia on myös itsenäisen Suomen 100 -vuotiasta historiaa. Valokuvat kertovat menneestä elämästä Enonkos-kella; työstä, harrastuksista, urheilusta, rakennuksista. Kuvat kertovat, miltä Enonkoski on näyttänyt ja kuinka paikkakunta on aikojen saatossa muuttunut.

Toteutus: Enonkoski-Seura ry. Lisäietoja: Minna Laurio, puh 0400 912493

 

”90 vuotta – eikä suotta” Maa- ja Kotitalousseuran 90-vuotisjuhlanäyttely

Suomi 100 -juhlavuosi on myös monen järjestön juhlavuosi. Enonkosken Maa- ja Kotitalousseura ry on toiminut 90 vuotta ja kertoo toiminnastaan juhlanäytte-lyssä, jossa esillä järjestöasuja eri aikakausilta, käsitöitä kutomakurssien ja käsityökilpailujen aikaansaannoksista, kuvia ja lehtileikkeitä vuosien varrelta.

Toteutus: Enonkosken Maa- ja kotitalousseura ry. Lisäietoja: Helena Auvinen, puh 050 5376923

 

”Maiseman metsästäjä” Erik Essell

Kun Erik Essell eri puolille Suomea suuntautuneilla metsästysreissuillaan tuijotteli nuotiotulilla edessä avautuvia maisemia, hän toivoi osaavansa maalata. Pian maisemat alkoivatkin taipua miehen käsissä luonnon raaka-aineista syn-tyviksi puukollaaseiksi, jotka enonkoskelainen ITE-taiteilija tuo nyt 70-vuotisjuhlansa kunniaksi kotikuntansa kesänäyttelyyn. Näyttely on jaettu kahteen tilaan, Enonkosken koululle ja kirjastolle. Näyttely kuuluu ITE Saimaalla 2017 kierroksen kohteisiin.

Toteutus ja lisätietoja: Erik Essell, puh 0500 153324. ITE Saimaalla lisätietoja: Minna Tuuva, puh 044 981 6211

ITE Saimaalla

 

”Yhdessä näprättyä”

Paikallinen Näprääjiksi itsensä nimennyt naisryhmä esittelee vuosikymmenten aikana yhdessä tai yksin näpräämiään töitä. 10 vuoden ajan kahdesti kuussa kokoontuva ryhmä toteuttaa sitä, minkä kaikki käsityöläiset tietävät: Yhdessä tehden on monin verroin hauskempaa, käsillä tekeminen pitää aivot virkeinä ja ryhmästä saa voimaa.

Toteutus: Näprääjät / Raija Sopanen, Katri Vellonen, Marjukka Kaasinen, Eeva Liukko, Anja Heltimoinen, Tuula Leikas, Tuula Muhonen. Lisäietoja: Katri Vellonen, puh 050 5361400

 

”Pysähtymisen taito” – Piirroksia & maalauksia Enonkosken kirkonkylältä

Maisemapiirtäjän mielestä paikkaan pysähtymisen taito on nykyaikana arvokas ominaisuus. Puhelimen sijasta voikin tarttua piirustuslehtiöön ja saada siten piirroksen lisäksi tiettyyn maisemaan ja hetkeen liittyvän syvän kokemusmuiston. Näyttelyssä on esillä erilaisilla piirtimillä tehtyjä tussipiirroksia, jotka esittävät Enonkosken kirkonkylän maisemia. Maiseman kuvaaminen voi olla terävällä kynällä tehtyä paikan piirteiden piinallisen tarkkaa tutkimusta tai nopeasti syntyneeseen oivallukseen perustuvaa maalauksellista piirtämistä. Näyttelyn teokset keväältä 2017.

Toteutus ja lisätietoja: Timo Heikura puh. 050 327 4801. Lisäietoja

 

Tunnelmia

Raija Kettunen seuraa Enonkosken rantoja aitopaikalta omalla kotipihallaan. Näitä itselleen ja enonkoskelaisille tuttuja rantamaisemia sekä muita paikallistunnelmia hän on taltioinut vuosien varrella eri vuodenaikoina tauluihinsa herkin sävyin.

Toteutus ja lisätietoja: Raija Kettunen puh 050 349 4311

 

”Mielly metsä, kostu korpi” | Paavo Hamunen

Ammattiluontokuvaaja Paavo Hamunen houkuttelee näyttelyllään katsojia astumaan sisään mielikuvien metsään värien, muotojen ja abstraktioiden johdattelemana. Kamera toimii kuvaajien käsissä siveltimenä, joka maalaa vuodenaikojen, valon ja varjon sävyt raikkailla ja yllättävillä katsojan mielikuvituksen ja aistit avaavilla rytmeillä.

Toteutus ja lisätietoja: Paavo Hamunen, puh 045 1242909

 

”Kuva opettaa – Koulujen opetuskuvia”

Suur-Savon museon kokoelmista on koottu näyttelyksi kahdenkymmenen kuvan kokonaisuus koulujen käytössä olleista opetustauluista. Suomessa opetustaulutuotanto käynnistyi 1902, kun WSOY aloitti Kymmenen Suomen historiaan liittyvää kuvaa -sarjan julkaisemisen. Kuvataulujen tekijöinä olivat aikansa parhaat taiteilijat, joten kuvat antavat hyvän kuvan menneiden vuosien käyttögrafiikasta. Mukana näyttelyssä on mm. Mikkelissä 1873 synty-neen Ebba Masalinin suosittuja kukkatauluja.

Lisätietoja: Tommi Tikka, puh 044 345 3045

http://www.mikkeli.fi/taidemuseon-lainattavat-nayttelyt

 

Lisätietoja näyttelyistä antavat niiden yhteydessä mainitut henkilöt sekä näyttelyn pystytystä koordinoivat Enonkosken kunnan edustajat

Tommi Tikka, puh 044 345 3045

Tuija Valkeapää, puh 044 345 3014