Kun koulu vapautui vankilasta -filmi kertoo satavuotiaan itäsuomalaisen kyläkoulun tarina. Viimeiset kaksi vuotta koulua pyöritettiin talkoilla, ja se tunnettiin Halmeniemen Vapaana Kyläkouluna.  Filmi on tarina sinnikkäistä suomalaisista kyläaktiiveista, yhteisöllisyyden voimasta, talkootyön ilosta ja hallinnon rattaista, joihin hienokin hanke voi jauhautua.

Halmeniemen Vapaata Kyläkoulua pyöritettiin talkoilla opettaja Juha Juurikkalan johdolla. Juha kehitti edelleen Ilon pedagogiikkaa yksiopettajaisten kyläkoulujen käyttöön ja hänen vaimonsa Kaijan Valo-elokuva tuli ensi-iltaan samoihin aikoihin. Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitokselta professori Eira Korpinen olisi halunnut koulun ympärille kolmivuotisen tutkimushankkeen ja opetusministeriö olisi sitä rahoittanut, jos rahojen allakointiin olisi löytynyt kunta.

Tänä keväänä tuli kuluneeksi 10 vuotta Halmeniemen Vapaan Kyläkoulun ovien sulkeutumisesta ja kun Suomikin täyttää sopivasti 100 vuotta, dokumenttielokuva sai ensi-iltansa 29.4. Mikkelissä. Sen jälkeen sitä on näytetty Rahulan ja Olkkolan kyläkouluilla.

Tunnin kestävän dokumenttielokuvan englanninkielinen tekstitys on loppusuoralla. Elokuvan käänsi englanniksi Pekka de Groot. Tekstitys mahdollistaa sen, että filmiä voidaan tarjota koti- ja ulkomaisille festivaaleille.

Filmin käsikirjoitukseen, leikkaukseen ja arkistokotisivun tekoon saatiin apuraha Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahastolta. Projekti pääsi myös osaksi valtakunnallista Suomi 100 -juhlavuoden virallista ohjelmistoa. Filmin on tuottanut 19 vuotta sitten perustettu asiantuntijanaisten Osuuskunta Mikkelin Mediaali (www.mediaali.fi).

 

Lisätietoja:

Arkistokotisivu: http://www.mediaali.fi/halmeniemenkoulu

Facebook: https://www.facebook.com/finnishschooldoc

Päivi Kapiainen-Heiskanen

puh. 050 5255 944

sposti: paivi.kapiainen@mediaali.fi

http://www.mediaali.fi