Mikkelin kaupunki ja Etelä-Savon maakuntaliitto järjestivät Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi yhteisen tuotesuunnittelukilpailun, jonka avulla haettiin uusia, oivaltavia ja aidosti kotimaisia liike-lahjoja, joilla on tarina. Kilpailu oli valtakunnallinen, mutta siihen osallistuvilla tuli olla side Etelä- Savoon ja/tai Mikkelin seutuun. Suunnittelukilpailulla etsittiin sekä edullisempia että arvokkaampia liikelahjoja. Tuotteiden suunnittelussa tuli huomioida, että niitä kuljetetaan usein mukana matkoilla, kotimaassa ja ulkomailla. Tekijöiden ja tuotteiden tarinat tulevat olemaan osa liikelahjan kokonaisuutta.

Palkintolautakunta

Muotoilun/taidekäsityön asiantuntijajäseninä: Muotoilija, muotoilun ja arkkitehtuurin läänintaiteilija Anu Muurinen ja brändiasiantuntija, yrittäjä Lisa Sounio-Ahtisaari

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n matkailujohtaja Maisa Häkkinen

Mikkelin kaupungin edustajat: kaupunginjohtajan sihteeri Sirpa Hyyryläinen ja viestintä-päällikkö Satu-Mari Tolonen

Etelä-Savon maakuntaliiton edustajat: maakuntajohtaja Pentti Mäkinen ja kehittämispäällikkö Heli Gynther

 

Palkituissa kilpailuehdotuksissa korostuu monipuolisuus

Lautakunta kävi läpi kokouksessaan kaikki määräaikaan mennessä tulleet 54 kilpailuehdotusta. Ehdotusten skaala oli ilahduttavan runsas. Joukosta nousi kuitenkin esiin selkeä kolmen kärki. Eniten kiinnostusta herättäneissä ehdotuksissa ei nähty niin vahvaa aluesidonnaisuutta, etteivätkö ne soveltuisi liikelahjoiksi sekä Mikkelin kaupungille että Etelä-Savon maakuntaliitolle. Itsenäisyyden juhlavuoden hengessä päädyttiin tekemään valinnat yhteistyössä. Kaikissa kolmessa palkittavassa kilpailuehdotuksessa korostuu monipuolisuus, sarjatuotettavuus ja alueen materiaalien ja osaamisen hyödyntäminen. Palkintolautakunta päätti yksimielisesti tehdä valinnat palkittavista tuote-ehdotuksista yhdessä ja jakaa palkintosumman (10 000 €) kolmelle kilpailuehdotukselle (yksi I sija, palkinto 4000 € ja kaksi II sijaa, palkinto á 3000 €).

 

Palkintolautakunta päätti yksimielisesti sijoittaa kilpailussa ensimmäiselle sijalle ehdotuksen:

METSÄRETKI-kuvitus, nimimerkillä ”Metsäretki”, Pinja Laine (muotoilija Amk)

Perustelut: METSÄRETKI-kuvitus on raikas, aikaa kestävä ja monikäyttöinen. Suunnittelija on tuonut kuvituksessa hienosti esiin Etelä-Savon alueen vahvuudet (ruoka, vesi ja metsä). Kuvitusta on helppo käyttää monissa tuotteissa ja se mahdollistaa eri alan toimijoiden välisen yhteistyön ja alueen osaamisen hyödyntämisen liikelahjojen valmistuksessa. Myös uuden ekologisen materiaalin, sellukankaan, käyttö tuotteissa nähtiin hyvänä asiana. METSÄRETKI-kuosi tähtää yhteiseen alueelliseen brändiin, jonka tarinaan voidaan yhdistää monia alueen tuotteita. Kuvituksella voidaan valmistaa tuotteita molempiin kilpailun hintaluokkiin.

”METSÄRETKI -kuosi  kertoo tarinaa Etelä-Savon metsistä, vesistöistä ja lähituotannosta. Halusin luoda ajattoman kuosin ja tuoteperheen,  jonka tuotteet ovat Etelä-Savossa ekologiset näkökulmat huomioiden tuotettuja ja maakunnan tarinaa kertovia liikelahjoja. Tuotteet, kuten sellukankaalle painettu keittiöpyyhe, ovat helppoja ja kevyitä kuljettaa. Kilpailutyön takana on myös ajatus kuosin lisensoimisesta ja maakunnan yhteisestä, useita eri alan toimijoita yhdistävästä, maakuntabrändistä.”

Yhteys Etelä-Savoon/Mikkeliin: Syntynyt Haukivuorella, lapsuuden kotikaupunkina Mikkeli ja nuoruuden temmellyskenttänä Mäntyharju sekä Ristiina.

Metsaretki_planssi_DesignPinjaLaine2
Kuva: Pinja Laine

Palkintolautakunta päätti yksimielisesti sijoittaa kilpailussa toiselle sijalle ehdotukset:

VESIVELJET -kuosi, nimimerkillä ”Kaarnalaivuri”, Riikka Kaartilanmäki (tekstiilisuunnittelija ja muotoilija)

Perustelut: VESIVELJET-kuosi esittelee aiheistossaan monipuolisesti alueen luontoa ja historiaa. Kuosia voidaan hyödyntää erilaisiin konkreettisiin tuotteisiin sekä digitaaliseen käyttöön. Tuote-ehdotusten materiaaleissa ja valmistukseen käytettävissä alihankkijoissa korostuu lähituotanto ja ekologisuus. Tekijän tarina tuo mielenkiintoisen lisän tuotteen taustalle. Kuosilla voidaan valmis-taa tuotteita molempiin kilpailun hintaluokkiin.

”VESIVELJET -kuosin suunnittelun lähtökohtana oli ajatus siitä, että Etelä-Savo on Suomen järvisin maakunta. Inspiraation lähteenä olivat Etelä-Savolle tyypilliset, vesistöön liittyvät luontokappaleet ja -elementit: norppa, maakuntakala muikku, maakuntakasvi pohjanlumme, vesistöjen lähellä viihtyvä maakuntalintu kuhankeittäjä, mäntyiset ja jäkäläiset kalliovuoret ja saaret. Eleettömällä ja kantikkaalla muotokielellä on haluttu visuaalisesti samanarvoistaa eläimet, kasvit, Astuvansalmen kalliomaalaukset ja linnavuoret, ja yhdistää ne leikkisästi toisiinsa sulautuvaksi kokonaisuudeksi.”

Yhteys Etelä-Savoon/Mikkeliin: Ruuhka-Suomen kasvatti, joka on viettänyt lapsuuden kesä- ja talvilomansa mummolassa Keski-Suomen maaseudulla. Kaipuu maaseudun rauhaan ja rakastuminen savolaiseen mieheen toivat nuoren muotoilijan Etelä-Savoon vuonna 2007. Työskennellyt ja asunut Sulkavalla jo 10 vuotta.

Untitled-1

 

LUMME-tarjoiluastia, nimimerkillä ”LUMME”, Timo Saarnio (sisustusarkkitehti)

Perustelut: LUMME-tarjoiluastia on muotokieleltään selkeä ja kaunis tuote, joka on saanut innoituksensa eteläsavolaisesta järvimaisemasta. Materiaalina vaneri mahdollistaa tuotteen valmistamisen paikallista osaamista ja alihankintaa hyödyntäen. Tuotteesta voidaan valmistaa eri kokoja ja sitä voidaan varioida eri puulajien pintaviiluilla.

”Hiekkaranta syvenee loivasti. Veden pinnassa kelluu lumpeita. Lumpeen lehden muoto on kiehtovan kaunis, täydellinen.”

Yhteys Etelä-Savoon/Mikkeliin: Helsinkiläisellä sisustusarkkitehdilla ja kalustemuotoilijalla on oma rantasauna Puruvedellä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s