Mäntyharjun kunnan tiedote

Mäntyharjussa käynnistetty, viralliseen Suomi100-juhlavuoden ohjelmistoon kuuluva, Katajainen Kansa -purkutalotaideprojekti on saanut kuraattorikseen Veikko Halmetojan.

”Mäntyharju tunnetaan kuvataidekuntana ja Katajainen Kansa -projekti vahvistaa tätä mainetta entisestään, toteaa Mäntyharjun kunnanjohtaja Jukka Ollikainen.”

Veikko Halmetojan tervehdys on luettavissa tämän tiedotteen jälkimmäisessä osassa. Halmetojan kiinnitys Katajainen Kansa -projektin kuraattoriksi on hieno uutinen Mäntyharjun kulttuurikunnalle.

”Olemme tehneet kunnan kulttuuripalveluissa ja kehitysyhtiö Mäsek Oy:ssä kovasti töitä viime vuoden lopun ja tämän vuoden alun aikana. Projekti on edennyt pikkuhiljaa ja tämä uutinen on iso konkreettinen askel kohti kesän näyttelyä, iloitsee kunnan kulttuurisihteeri ja Katajainen Kansa -projektin vastaava tuottaja Anu Yli-Pyky.”

Katajainen Kansa on avoinna 17.6. – 13.8.2017, kesäkuussa tiistaista sunnuntaihin klo 12-18, heinä-elokuussa 13.8.2017 saakka päivittäin klo 12-18. Lisäksi näyttely on avoinna elokuun loppupuolen viikonloput 19.-20.8. ja 26.-27.8. klo 12-18.

”Olemme myös erittäin kiitollisia Suomi100-aluetuesta, jonka Etelä-Savon maakuntaliitto myönsi hankkeelle. Se oli ratkaiseva sysäys koko hankkeelle, kiittää markkinointipäällikkö Olli Marjalaakso.”

Taiteilijahaku on avoinna 20.3.2017 saakka. Katajainen Kansa -projektista ja taiteilijahausta saa lisää tietoa projektin verkkosivuilta osoitteesta www.katajainenkansa.fi. Löydät Katajaisen Kansan myös Facebookista osoitteesta www.facebook.com/katajainenkansamju

Veikko Halmetoja toimii galleristina helsinkiläisessä ARTag Galleryssa. Hänet tunnetaan myös aktiivisena kuraattorina, joka on kuratoinut muun muassa Synti-näyttelyn Serlachius Museoille, Levottomuudet-näyttelyn Salon Taidemuseoon ja Pirkanmaan 5. Triennaalin Tampereelle. Ennen gallerian perustamista Halmetoja toimi Helsingin Sanomien kuvataidekriitikkona. Nuorempana hän on kirjoittanut kritiikkiä myös Aamulehteen ja ollut Mäntän kuvataideviikkojen toiminnanjohtaja 2007-2010.

Kuraattorin tervehdys

Yli kaksikymmentä vuotta sitten, vuonna 1995 olin ensimmäistä kertaa töissä nykykuvataiteen parissa. Minulla oli kesätyö Mäntän kuvataideviikkojen keskusteluoppaana. Tuona vuonna Kuvataideviikkojen käytössä oli yhtenä näyttelypaikoista kerrostalo. Vietin melkein koko kesäni tuossa kerrostalossa. Ensin autoin taiteilijoita teosten ripustuksessa ja installoinnissa. Sitten autoin kävijöitä löytämään ja kokemaan kaikki teokset.

Tuosta vuodesta 1995 asti olen halunnut tehdä näyttelyn kerrostaloon. Nyt sellainen mahdollisuus ilmaantui ilman, että itse sitä olisin aktiivisesti etsinyt. Purkutuomion saanut kerrostalo Mäntyharjun keskustassa tulee saamaan kunniakkaat hautajaiset, kun kuvataide täyttää sen kesällä 2017. Yhteistyössä Mäntyharjun kunnan, Taiteen edistämiskeskuksen ja mukana olevien kuvataiteilijoiden kanssa rakennetaan kertaluontoinen kesänäyttely, jonka mielenkiintoisina rajoina toimivat kerrostalohuoneistot. Kiitos Koy Keskivälille, että luovutti talon taiteilijoiden haltuun.

Näyttelyyn voi hakea tapahtuman sivulla olevan lomakkeen kautta, mutta kuraattorina myös kutsun mukaan kiinnostavia tekijöitä eri puolilta Suomea. Silti mukaan tulee mahtumaan hyvä edustus myös alueella toimivia ammattitaiteilijoita, joihin olen päässyt tutustumaan muun muassa muutaman vuoden takaisen Aidosti omaa -hankkeen kautta. Näyttelyssä tulee olemaan noin 30 taiteilijaa ja taiteilijaryhmää. Teokset tulevat olemaan suuria ja elämyksellisiä, mutta kuratoin mukaan myös suvantokohtia: joissain huoneistoissa voi pysähtyä maalausten äärelle aivan kuin olisit vierailulla jonkun kotona.

Näyttelyllä ei ole varsinaista teemaa. Nykytaiteen lisäksi mukana on yhteisöllisiä hankkeita. En katso, että näyttely, jolla on näin voimakkaat ja kokemukselliset puitteet tarvitsisi lisäksi sisällöllisesti yhdistävää tekijää. On pikemminkin mielenkiintoista miten erillaisia ovat huoneistoihin syntyvät mikromaailmat.

Näyttelyn järjestäjät maksavat osallistuville taiteilijoille Kuvaston kanssa sovitun tekijänoikeuskorvauksen. Tämän lisäksi maksetaan näyttelykorvaus, joka valitettavasti on enemmän periaattellinen kuin suuri. On kuitenkin tärkeää, ettei sata vuotiaassa Suomessa käynnistettäisi uusia hankkeita, joissa taiteilijoiden työpanosta ei huomioida näyttelykorvauksen muodossa. Näyttely on katsojille pääsymaksuton, jotta kenekään näyttelyssä vierailu ei jäisi kiinnin rahasta. Tapahtuma kerää kuitenkin vapaaehtoista tukimaksua, jolla rahoitetaan näyttelyn kuluja.

Helsingissä ystävänpäivänä
14.2. 2017
Veikko Halmetoja

Lisätiedot:

Kuraattori Veikko Halmetoja, p. 044 215 3005

veikkohalmetoja@gmail.com

Tuottajat:

Anu Yli-Pyky, p. 0400 797 944
Jonna Kuitunen, p  040 522 9043

ensisijainen sähköposti: katajainenkansa(at)mantyharju.fi

tai etunimi.sukunimi(at)mantyharju.fi

Tiedotus ja markkinointi:

Markkinointipäällikkö Olli Marjalaakso, p. 040 7741 902

olli.marjalaakso(at)mantyharju.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s