Suomi 100 juhlavuoden kunniaksi järjestetään Savonlinnassa korkeatasoinen kuuden luennon sarja, joka tarjoaa itäsavolaiselle yleisölle eturivin suomalaistutkijoiden näkemyksiä ja tulkintoja itsenäistymiseen johtaneista tapahtumista.

Luentosarjan avasi 7.2.2017 professori emeritus Matti Klinge esitelmällään Leijona ja kaksipäinen kotka, Suomen suuriruhtinaskunnan asema Venäjän keisarikunnassa. Savonlinnan maakuntamuseon sali oli täynnä yleisöä. Itä-Savo haastatteli Klingeä tilaisuudessa LINKKI

 

Luentosarjan toisessa esitelmässä 7.3.2017 dosentti Antti Kuusterä tarkastelee Suomen suuriruhtinaskunnan taloudellista ja teollista modernisaatiota 1800-luvun puolivälistä vuoteen 1917 asti.

11.4.2017 esitelmän otsikko on Suomi paikallisin silmin: 1800-luvun lopun Savonlinna ja nuori Aleks. Sikio. Filosofian tohtori Matti La Mela tuo paikallisen näkökulman itsenäistymisprosessiin ja kertoo savonlinnalaisen liike- ja pankkimiehen Aleksi Sikion elämänvaiheista.

Syyskauden avaa 5.9.2017 dosentti Teemu Keskisarja esitelmällään suomalaisen sosialismin ja jääkäriliikkeen noususta. Professori Martti Häikiö puolestaan kertoo 3.10.2017 Venäjän vuoden 1917 vallankumouksista ja Suomen itsenäistymiseen johtaneista prosesseista ja keskeisimmistä henkilöistä.

Luentosarjan päättää 7.11.2017 professori Markku Kangaspuron esitelmä Imperiumin pitkästä romahduksesta, jossa hän tarkastelee Venäjän keisarikunnasta irtautuneiden Baltian maiden ja Puolan itsenäistymisprosesseja ja vertailee niitä Suomeen.

Kevätkauden 2017 luennot järjestetään Savonlinnan maakuntamuseossa Riihisaaressa ja syyskauden esitelmät Olavinlinnassa. Luennot alkavat klo 18.00 ja ne ovat maksuttomia ja kaikille kiinnostuneille avoimia.

Ohjelman on koonnut dosentti Jyrki Paaskoski ja vastaavana järjestäjänä toimii Savonlinnan kesäyliopiston, Museoviraston Olavinlinnan-yksikön, Savonlinnan maakuntamuseon ja Pyhän Olavin Kilta ry:n muodostama työryhmä.

 

Esitelmäsarjan järjestämistä on tukenut Alfred Kordelinin säätiö.

 

Lisätietoja:

Raili Kontinen, Savonlinnan kesäyliopisto, 044 7730996, www.savonlinnankesayliopisto.net

Pyhän Olavin Killan facebook-sivu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s