Maakunta kehittää ja palvelee

Sote- ja maakuntauudistus on historiallisen suuri muutos suomalaisessa aluehallinnossa. Uusille maakunnille siirtyy merkittävä vastuu oman alueensa kehittämisestä. Uudistus yhdistää alueiden kehittämisen välineet maakuntien omiin käsiin.

Maakunnasta tulee kuntien ohella tärkein kansalaisten ja yritysten palveluiden tuottaja. Maakunnan asukkaat ovat uudistuksen keskiössä. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ovat kaikille asukkaille näkyviä, mutta eivät suinkaan ainoita maakunnille siirtyviä palvelutehtäviä.

Maakuntauudistuksen tavoitteena on taloudellisen kasvun tukeminen. Tarkoitus on edistää maakunnan kehittämistä, toiminnan suunnitelmallisuutta ja taloudellista kestävyyttä. Maakunnan tehtävänä on luoda edellytykset asukkaidensa hyvinvoinnille ja maakunnan tasapainoisen kehityksen tukemiselle.

Maakunnan kehittäminen on laaja-alaista elinkeinojen ja työllisyyden edistämiseen, kestävään yhdyskunta- ja aluerakenteeseen ja hyvään elinympäristöön tähtäävää toimintaa. Vahva aluetalous ja ihmisten toimeentulon turvaaminen luovat maakunnasta houkuttelevan paikan asua ja yrittää. Tätä koskevat päätökset ovat aiempaa vahvemmin maakunnan asukkaiden omissa käsissä.

Maakunnan tärkeimmät yhteistyökumppanit alueensa kehittämisessä ovat kunnat ja yritykset. Maakunnan sisäinen yhteistyö luo pohjan aluekehitykselle. Kivijalkana on maakunnan eri toimijoiden vuorovaikutus ja sitoutuminen yhteisiin tavoitteisiin.

Maakunnan palvelutuotannolle laaditaan asiakasvisio. Sen mukaisesti palvelut tarjotaan asukkaiden tilanteiden ja tarpeiden mukaan. Monet asiat hoituvat automaattisesti ja asioimatta. Digitaaliset palvelut ovat aina saatavilla kaikille, kaikkialla ja kaikilla laitteilla. Palveluiden perustana ovat ajantasaiset ja käytettävissä olevat tiedot. Jokainen pystyy hallitsemaan omia tietojaan ja niiden käyttöä. Vain puuttuva tieto kysytään.

Vision mukainen palvelu tarkoittaa huomattavia muutoksia viranomaisten toiminnassa ja julkisessa palvelukulttuurissa. Suomessa on jo muutamia esimerkillisiä viranomaisia, joista verohallinto mainitaan usein. Vastaava toimintakulttuurin muutos kohti asiakas- ja palvelulähtöisyyttä on tehtävä kaikilla hallinnonaloilla kunnissa, maakunnissa ja valtiolla. Meidän on Suomessa uudistettava kokonaisuudessaan tapamme tuottaa julkisia palveluita.

Pääministeri Juha Sipilän hallitus on asettanut sekä digitaalisen Suomen että johtamisen kärkihankkeet. Digitaalisuuteen sisältyy kansallisen palveluarkkitehtuurin täysimääräinen hyödyntäminen. Johtamisen kärkihankkeen tavoitteena on, että virastot jatkavat laadukasta ja pitkäjänteistä työtä asiakaslähtöisyyden ja palveluprosessien kehittämiseksi. Kärkihankkeet tulevat ohjaamaan myös uusien maakuntien toimintaa.

Maakunnan palveluista tulee monikanavaisia: viranomaisten tehtävät puretaan verkossa tapahtuvaksi sähköiseksi asioinniksi, asiointia tukevaksi asiakasneuvonnaksi sekä toimipaikoissa annettavaksi palveluksi. Painopisteeksi tulee asiakkaan palvelutarve ja tarpeeseen vastaavien palveluiden kehittäminen.

Etelä-Savoon halutaan rakentaa aidosti asiakas- ja palvelumyönteistä toimintaa. Kaikissa maakunnan palveluissa pyritään tunnistamaan asiakkaiden tarpeet ja hakemaan niihin laadukkaita ja kestäviä ratkaisuja. Näihin tarpeisiin vastaamaan voidaan rakentaa palvelutuottajien välisiä ja maakuntien rajat ylittäviä palveluketjuja. Etelä-Savo haluaa olla puhtaasti paras ruokaan, metsiin ja vesiin liittyvissä hankkeissa. Sen tulee olla paras myös asiakkaille tuotettavissa palveluissa.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden teema on yhdessä. Yhdessä on hyvä ohje myös uuden Etelä-Savon maakunnan ja sen palvelutuotannon rakentamiselle.

 

Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen, Etelä-Savon maakuntaliitto
Ylijohtaja Pekka Häkkinen, Etelä-Savon ELY-keskus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s