Suomen itsenäisyyden juhlavuonna Juminkeko-säätiö toteuttaa yhteistyössä Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osaston sekä usean maakunnan kanssa valtakunnallisen Runolaulupäivän. Päiväksi on valittu 25.4. eli se päivä, jolloin Elias Lönnrot tapasi Vienan parhaimman ja Kalevalan sisältöön suuresti vaikuttaneen runolaulajan Arhippa Perttusen. Sen päivän aikana järjestetään runolaulukonsertteja ja -toimintaa niissä Suomen kunnissa, joista Lönnrot on saanut runoaineistoa Kalevalaan tai työskennellyt Kalevalan käsikirjoituksen parissa. Konserteissa esiintyvät tämän päivän runolaulajat.

Kalevala perustuu laulettuun eeppiseen runolauluun. Runolaulu on vanhinta suomalaista kulttuuria. Mytologisen runolaulun juuret ulottuvat jopa kahden tuhannen vuoden päähän. Runolaulun kulta-aika oli 1800-luvulla. Tuolloin sillä oli hyvin laaja yhteiskunnallinen merkitys sen tuottamien esteettisten nautintojen lisäksi. Runolaulu yhdessä muun suullisen perinteen kanssa oli aikansa arkisto, media, koululaitos ja kirjasto. Myös eettiset arvot saatiin suullisen perinteen kautta. Runolaulu on edelleen elävää perinnettä. Parin viime vuosikymmenen aikana se on noussut uuteen kukoistukseen, kun Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osasto ja muutamat konservatoriot ovat ottaneet sen opetuksen ja tutkimuksen ohjelmaansa. Juminkeko-säätiön toimesta on järjestetty suullisen perinteen tutkimusmatkoja Kainuuseen ja Vienan Karjalaan 1980-luvulta alkaen ja kerätty tämän päivän perinnettä.

Pääkonsertit ovat Juminkeossa Kuhmossa ja Suomussalmen Hietajärven kylän perinnetalossa, jossa yli 90-vuotias Suomen Vienan kylien patriarkka Jussi Huovinen laulaa varhaisimmilta sukupolvilta oppimiaan tietohuisia. Konsertteja on myös Kajaanissa, Ristijärvellä, Hyrynsalmella, Sotkamossa, Helsingissä, Viitasaarella, Kiuruvedellä, Rautalammilla, Hämeenlinnassa, Pieksämäellä, Juvalla ja Joensuussa. Runolaulua esittävät Taito Hoffrén, Heikki Laitinen, Anna Fält, Maari Kallberg, Anna-Kaisa Liedes Sibelius-Akatemian opiskelijoineen, Salla Seppä, Emmi Kuittinen, Minsku Tammela, Janne Seppänen ja Pekka Huttu-Hiltunen.

Kuva: Juminkeko-säätiö

Kuvassa: Jussi Huovinen (vas.) ja Taito Hoffrén (oik.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s