DIGITOINTIPÄIVÄ LA 24.9. KLO 11-15

Kauppakeskus Stellassa, Mikkelissä

Miksi mukaan?

Yksityishenkilöiden hallussa on paljon sota-aikaa koskevaa historiallista aineistoa. Digitoimalla ja tallettamalla ne yhteiseen avoimeen tietokantaan aineistot säilyvät ja kulttuuriperintömme rikastuu. Itsenäisen Suomen sodat henkilökohtaisesti kokeneiden ihmisten määrä vähenee vuosi vuodelta.

1900-luvun sodat ovat traagisuudestaan huolimatta erottamaton osa suomalaista ja eurooppalaista historiaa ja kulttuuriperintöä. Niihin liittyvien muistojen välittäminen tuleville sukupolville on tärkeää paitsi osana historiaamme, myös siksi, että sota-ajan kokemuksista oppiminen auttaa meitä arvostamaan rauhaa paremmin.

Kuinka osallistun?

Osallistuminen on helppoa. Sinun tarvitsee vain saapua paikalle aineistojesi kanssa. Aineistot skannataan ja tallennetaan yhdessä asiantuntijoiden kanssa paikan päällä, Stellaan tuoduilla digitointiasemilla. Mikäli sinulla on hallussasi jo valmiiksi digitoituja aineistoja, voit tuoda ne mukanasi esim. muistitikulla. Digitoidut aineistot tallennetaan eurooppalaiselle Topoteekki-alustalle, jossa ne ovat yleisön katseltavissa. Mikäli haluat aineiston myös itsellesi digitoituna, ota oma muistitikku mukaan. Alkuperäiset aineistot jäävät luonnollisesti sinulle.

Entä aineiston käyttöoikeudet?

Tiedostot tallennetaan Topoteekkiin karttapohjalle, josta kaikki kiinnostuneet voivat nähdä tietylle alueelle sijoittuvat kohteet. Luovuttajat joko pidättävät kaikki oikeudet aineistoon (yleisöllä vain katseluoikeus) tai antavat sille Creative Commons -lisenssin. Tällöin Topoteekin käyttäjät voivat tiettyjen käyttöehtojen puitteissa ladata aineiston esim. kirja- tai kotisivukäyttöön. Suosituksena on laajemman Creative Commons -lisenssin myöntäminen.Tarkempaa opastusta sinulle sopivimman lisenssin valintaan saat tapahtumassa.

Kuka tapahtuman järjestää?

Digitointipäivä on osa eurooppalaista Community as Opportunity (CO:OP) –projektia, ja se toteutetaan yhteistyönä Kansallisarkiston ja Sotahistoria – menneisyys innovaatioympäristönä -hankkeen kanssa. Mukana ovat myös Mikkeli-Seura, Mikkelin kaupungin museot, Mikkelin ammattikorkeakoulu ja Mikkelin maakunta-arkisto. Community as Opportunity –hankkeen keskeisiin päämääriin kuuluu yksityishenkilöiden hallussa olevien historiallisten aineistojen digitointi, jakaminen ja pitkäaikaissäilytys. Lisätietoja hankkeesta

Mikä merkitys hankkeella on Mikkelille?

Osallistumisesi digitointiin on arvokas panos Mikkelin seudun paikallishistorian taltiointiin ja yhteisen eurooppalaisen kulttuuriperinnön tunnetuksi tekemiseen. Samalla se palvelee kaupunkiimme suunnitteilla olevan Sotahistoriakeskuksen aineistonkeruuta. Keskus tulee toimimaan laaja-alaisena tieto- ja oppimiskeskuksena, joka taustoittaa sota-ajan tapahtumia ja kertoo audiovisuaalisten elementtien avulla elämyksellisesti yksilöistä ja kansasta sodan kourissa.

Lisätietoja

Asiantuntija Pia Puntanen, Sotahistoria – menneisyys innovaatioympäristönä -hanke

pia.puntanen (at) mikseimikkeli.fi, puh. 0440 361 612

 

Kehittämispäällikkö Tomi Ahoranta, Kansallisarkisto, Community as Opportunity -hanke

tomi.ahoranta (at) arkisto.fi, puh. 029 533 7004

 

Digitointipäivässä myös mukana: Mikkeli-Seura ja Mikkelin maakunta-arkisto

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s